Revolutionaire lasertechniek toegepast bij staaroperatie

Array

CataractDe Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+ is de eerste kliniek in Europa die staaroperaties aanbiedt waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde lasertechniek (met irisscan technologie) om incisies te maken. De operaties worden daardoor nauwkeuriger en veiliger. De Maastrichtse oogarts prof. dr. Rudy Nuijts heeft op 26 september reeds de eerste ingreep op deze moderne manier succesvol uitgevoerd. Op 5 oktober zullen ruim zesduizend Europese oogartsen vanuit de Amsterdam RAI de operatie kunnen volgen via een live verbinding met Maastricht UMC+.

Staar (of cataract) is een veel voorkomende oogziekte. Het is een ouderdomsverschijnsel, waarbij de ooglens langzaam maar zeker troebel wordt en het zicht ernstig afneemt. Bij de staaroperatie wordt de troebele lens verpulverd en weggezogen en daarna vervangen door een kunstlens. Dat gebeurt in de klassieke setting met de hand. Dat heeft als nadeel dat de incisies, met name in de ooglens, niet perfect rond zijn. De nieuwe revolutionaire lasertechniek brengt daar verandering in.

Veilig en nauwkeurig
De techniek met de laser is volledig geautomatiseerd, en maakt perfect ronde of symmetrische incisies op exact van tevoren berekende en vastgelegde locaties in het oog. Dat is mogelijk doordat bloedvaatjes, de pupil, de iris en de kromming van het hoornvlies ieder oog een uniek profiel geven. Van tevoren wordt allereerst een profielfoto, ofwel irisscan, gemaakt van het oog van de patiënt. De laser wordt op basis van de foto vervolgens haarfijn ingesteld. Tijdens de operatie wordt de profielfoto op het identieke oog geprojecteerd. In anderhalve minuut tijd, maakt de laser automatisch de vereiste incisies. Veilig en uiterst nauwkeurig.

Live te volgen
Tijdens het jaarlijkse Europese oogartsencongres ESCRS in de Amsterdam RAI zal de ingreep live te volgen zijn voor de zesduizend aanwezige oogartsen. De ingreep die zaterdag 5 oktober om 18.00 uur in de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde in Maastricht wordt uitgevoerd staat dan in directe verbinding met het Amsterdamse congresgebouw. Prof. dr. Caroll Webers is het hoofd van de Maastrichtse oogkliniek.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen