‘Meer aandacht voor kwetsbaarheid én kracht van ouderen’

Hoofdgebouw_CWZ2cwzCWZ behaalt keurmerk ‘Seniorvriendelijk Ziekenhuis’
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontvangt vandaag – op de VN-dag van de ouderen – het nieuwe keurmerk ‘Seniorvriendelijk Ziekenhuis’. Het keurmerk wordt toegekend door vier samenwerkende ouderenbonden in Nederland. Die beoordeelden aan de hand van vijftien criteria hoe gastvrij, zorgzaam en veilig een ziekenhuis is voor ouderen. Het CWZ behaalde een gemiddelde score van 8,6 als Seniorvriendelijk Ziekenhuis.

Intensieve samenwerking
Het keurmerk betekent voor het CWZ een kroon op jaren van investeren in het verbeteren van de zorg aan ouderen. Zo zijn op alle zorgafdelingen in ouderdomsziekten gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen actief. Zij screenen o.a. hoe fit en vitaal een oudere is. Wanneer nodig, krijgt deze patiënt preventieve ondersteuning en ‘zorg op maat’. Medewerkers van het specialisme geriatrie spelen hierbij een sleutelrol. Zij trainen ook medici, verpleegkundigen en roomservice-medewerkers om bij ouderen signalen van kwetsbaarheid snel te herkennen.

Zorg voor ouderen als speerpunt
Het CWZ hecht veel belang aan het zo vroeg mogelijk revalideren van patiënten, uiteraard mits medisch verantwoord. Klinisch geriater Sascha van de Poll: ‘Ouderen die langer dan nodig in bed blijven, verliezen veel spiermassa. Dat is onnodig invaliderend, ook na hun ontslag. In de Nederlandse ziekenhuizen is daarom meer aandacht nodig voor zowel de kwetsbaarheid als ook het in hun kracht laten blijven van ouderen.’

39 Procent van de opgenomen CWZ-patiënten is ouder dan 65 jaar. ‘We willen deze grote groep topzorg bieden’, stelt klinisch geriater Lesley Kuipers. ‘Medisch en verpleegkundig, maar ook met verdere zorg en ondersteuning. Inclusief aandacht voor de belangrijke rol van mantelzorgers.’

Op het criterium ‘extra aandacht voor ouderen met dementie’ laat CWZ een zeer hoge score zien. Zo voorziet het ziekenhuis goed in de behoefte van het toenemende aantal demente ouderen die specifieke zorg nodig hebben. Ook voor de criteria als ‘zorg voor ouderen voor het hele ziekenhuis als speerpunt en de ‘toegankelijkheid voor ouderen’ scoort CWZ ruim bovengemiddeld.

Zo houdt bij de huidige verbouwing van het ziekenhuis het CWZ uitdrukkelijk rekening met de wensen en behoeften van ouderen. Afdelingen waar veel oudere patiënten komen, zijn bijvoorbeeld dichtbij de hoofdingang gesitueerd.

Over het keurmerk
Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is ontwikkeld door de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOVG en NOOM. Vandaag krijgen 45 ziekenhuizen het keurmerk uitgereikt, tijdens een landelijk congres in Utrecht. Op de website www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl is de ouderenzorg in de Nederlandse ziekenhuizen te vergelijken. In 2015 worden de ziekenhuizen opnieuw beoordeeld.

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen