Alternatief arts moet zelf BTW-heffing aanvechten

Acupunctuurartsen, homeopaten en andere alternatieve artsen in Nederland moeten zelf bij de belastingrechter de onlangs ingevoerde BTW-heffing van 21 procent aanvechten. De rechtbank in Den Haag erkent dat artsen en patiënten hinder ondervinden van deze lastenverhoging, maar ze heeft hun belangenverenigingen, de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG), niet ontvankelijk verklaard.

De NAAV en AVIG hadden in een kort geding tegen de staatssecretaris van financiën geëist dat de per 1 januari van dit jaar ingevoerde BTW-heffing van tafel zou gaan, omdat artsen in de complementaire gezondheidszorg daardoor onevenredig benadeeld worden ten opzichte van artsen in de reguliere gezondheidszorg. belastingDoor de heffing stijgen de kosten voor patiënten en worden financiële drempels opgeworpen voor alternatieve behandelmethoden.
De heffing is vogens de NAAV in strijd met de Europese BTW-richtlijn, die staten verplicht om medische verzorging in het kader van de uitoefening van medische en paramedische beroepen vrij te stellen van BTW. Nu laat de staatssecretaris ook artsen die bij het BIG staan ingeschreven BTW betalen als ze alternatieve behandelmethoden aanbieden. Volgens de belangenverenigingen heeft het Europese Hof van Justitie meermalen bevestigd dat het bij de BTW-vrijstelling van medische ingrepen niet uitmaakt om wat voor behandeling of arts het gaat. Het enige criterium waaraan getoetst dient te worden is de vraag of de medische verrichting een therapeutisch doel kent.

De civiele rechter in Den Haag is echter niet toegekomen aan een inhoudelijke behandeling van die stelling. Volgens de rechter kunnen de NAAV en AVIG in dit geval niet namens hun leden procederen. De artsen moeten zelf bezwaar maken tegen de BTW-heffing. Eerst bij de belastingdienst en daarna bij de belastingrechter. ,,Het lijdt geen twijfel dat de rechter in die procedure bevoegd en zelfs verplicht is de stelling te beoordelen dat sprake is van strijdigheid met Europese regelgeving,” aldus de rechtbank in haar vonnis.

De uitspraak van de rechtbank is na te lezen via: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2013:12925

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen