Effecten van wonen langs het spoor

Array

Het RIVM start op 2 oktober een onderzoek naar ervaringen met geluid en trillingen van mensen die langs het spoor wonen. Hiervoor worden vijftienduizend mensen die binnen 300 meter van het spoor wonen schriftelijk uitgenodigd. Het onderzoek wordt uitgevoerd, als voorbereiding op de eventuele uitbreiding van de bestaande regelgeving voor geluid en trillingen langs het spoor.

Onderzoeken naar de gezondheidseffecten van treinen voor omwonenden zijn schaars. In Nederland is nog nooit een landelijk onderzoek gedaan naar de effecten van wonen langs het spoor. Door het intensievere treinverkeer en de komst van de HSL is de behoefte aan dergelijk onderzoek toegenomen. spoorOok is de maatschappelijke aandacht voor de effecten van treinverkeer de laatste jaren gegroeid.

Het is uit onderzoek bekend dat een combinatie van trillingen en geluid veroorzaakt door treinen kan leiden tot hinder, maar of dat in Nederland het geval is, is niet onderzocht.

De mate waarin trillingen in huis worden ervaren is onder andere afhankelijk van bouwtechnische aspecten, zoals het type vloer en het bodemtype waar de woning op staat. Ook spelen zaken zoals aandacht in de media voor het onderwerp en individuele gevoeligheid voor trillingen een rol. Verder kan de verhouding tussen het aantal goederen- en reizigerstreinen dat voorbijkomt en de verwachting die mensen hebben over toekomstig treinverkeer van belang zijn bij de beleving.

Om de hoogte van een norm voor trillingen te kunnen bepalen, is gedegen onderzoek nodig. Het RIVM is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd een programma op te stellen dat bouwstenen moet opleveren voor verdere regelgeving. Het nieuwe onderzoek maakt daar deel van uit en bestaat uit een online enquête. De deelnemers ontvangen hiervoor een unieke code per woonadres. Onder de deelnemers worden 30 cadeaubonnen ter waarde van 50 euro verloot.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen