MammaPrint borstkankertest draagt bij aan sterke reductie kosten gezondheidszorg #ECC2013

Array

Studie* naar kosteneffectiviteit: beduidend lagere gemiddelde kosten per patiënt na inzet MammaPrint borstkankertest
Agendia NV, ontwikkelaar van moleculaire kankertests, maakt bekend dat uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek blijkt, dat de gemiddelde kosten per patiënt na toepassing van de MammaPrint borstkankertest beduidend lager zijn dan bij toepassing van het Adjuvant! Online programma. Dit programma wordt wereldwijd door oncologen gebruikt om de prognose van borstkanker te berekenen en om te bepalen hoeveel toegevoegde waarde hormoontherapie en/of chemotherapie hebben. Inzet de MammaPrint test, die inmiddels door 85% van de zorgverzekeraars in Nederlands wordt vergoed, kan daarom bijdragen aan een sterke reductie van de kosten voor gezondheidszorg in Nederland.

Deze conclusie is te trekken uit een zeer recent in het European Journal of Cancer gepubliceerde kosteneffectiviteitsstudie onder leiding van dr. Valesca Retèl van het AVL, Prospective cost-effectiveness analyses of genomic profiling in breast cancer. mammaprintGebaseerd op vijfjaarsoverlevingsdata werd prospectief de kosteneffectiviteit bij de inzet van MammaPrint vergeleken met die van het wereldwijd door oncologen gebruikte online beoordelingsprogramma Adjuvant! Online bevestigd. De gemiddelde behandelkosten van patiënten bij de inzet van MammaPrint kwam uit op  € 26.786, vergeleken met € 29.187 voor Adjuvant! Online.

De Quality Adjusted Life Years (QALYs, de voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren) bedroegen bij MammaPrint 12,49 en bij Adjuvant! Online 11,88. Het nut van een “nieuwe” technologie t.o.v. een “oude” technologie in de vorm van langer en/of aangenamer leven kan uitgedrukt worden in de extra toename van de QALY; hieruit volgen de kosten per extra gewonnen QALY.

Met deze studie kan geconcludeerd worden dat MammaPrint, naast het voorkomen van bijwerkingen door onnodige toepassing van chemotherapie,  kan bijdragen aan een sterke reductie van de kosten voor de gezondheidszorg.

Minder chemo met MammaPrint

Eerder deze week werd door het Antoni van Leeuwenhoek tijdens het 2013 European Cancer Congress (ECC2013) in Amsterdam door onderzoekster Caroline Drukker ook al een studie gepresenteerd die de risico-inschatting vergeleek voor vrouwen die naast de traditionele klinisch-pathologische inschatting op basis van de nieuwe NABON-richtlijnen uit 2012 ook de MammaPrint test (genetische tumortest) hadden ondergaan.

MammaPrint wees uit dat 49% werd ingedeeld in de groep met een hoog risico op terugkeer/uitzaaiing van de tumor binnen vijf jaar. Volgens de nieuwe richtlijnen uit 2012 wordt nu 71% van de patiënten als hoog-risico worden aangemerkt. Dit betekent dat met gebruik van de MammaPrint 22% minder patiënten in aanmerkingen komen voor chemotherapie.
Een groep van bijna 100 vrouwen zag op basis van een laag risico MammaPrint af van chemotherapie, tegen het advies van de richtlijn in. Ruim 95% van deze vrouwen is vijf jaar later vrij van uitzaaiingen. Deze resultaten suggereren daarom dat in geval van een laag risico MammaPrint, chemotherapie veilig achterwege gelaten kan worden.
De gepresenteerde uitkomsten vormen een aanvulling op de eerder gepubliceerde RASTER-studie (MircoarRAy PrognoSTics in Breast CancER) onder 427 vrouwen in Nederlandse ziekenhuizen met primaire nog niet uitgezaaide borstkanker. Deze studie toonde al aan dat de test, die 70 specifieke genen analyseert, nauwkeurig kan bepalen welke patiënten een laag risico op uitzaaiingen hebben en er daarom veilig voor kunnen kiezen om geen chemotherapie te ondergaan. Voor deze studie, die mede werd gefinancierd door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), werden tussen 2004 en 2006  in 16 regionale ziekenhuizen in Nederland 427 vrouwen met een zogeheten primair mammacarcinoom gerecruteerd.
Bron: Mammaprint


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen