Smakelijke en gezonde maaltijd voor patiënten in het IJsselland Ziekenhuis

Array

Woensdag 2 oktober is de eerste warme maaltijd vanuit de nieuwe keuken van het IJsselland Ziekenhuis uitgereikt aan mevrouw van Vliet. ‘De maaltijd zag er heerlijk uit, en smaakte ook erg goed’, was haar eerste reactie. Daarnaast vond ze het heel prettig dat de maaltijd werd uitgeserveerd.

De warme maaltijden voor patiënten worden volgens een nieuwe manier bereid en geserveerd.
Nieuwe maaltijdvoorziening

131003 De eerste maaltijdDe nieuwe maaltijdvoorziening is ontwikkeld in samenwerking met foodservice-organisatie Albron. Het ziekenhuis stelt met de nieuwe aanpak de behoefte van de patiënt centraal, geeft de voedingsassistent een sleutelrol hierin en bereidt en serveert bovenal zo vers mogelijke gerechten. Patiënten willen graag zo kort mogelijk voor het eetmoment hun keuze voor de avondmaaltijd maken. Met de nieuwe werkwijze kan de patiënt twee uur voor het eten van de maaltijd een keuze maken uit de aangeboden gerechten in plaats van ’s ochtends al te moeten aangeven wat ze ’s avonds willen eten. De voedingsassistent kan bij deze keuze adviseren en zij geeft de bestelling digitaal, met behulp van een tablet, door aan de keuken waar de koks direct de gewenste maaltijd bereiden. Door de kortere tijd tussen bestellen en consumeren, kan de patiënt beter inschatten hoeveel trek hij heeft en in welk gerecht.

 

Uitgebreide menukeuze
Bij opname ontvangt de patiënt een kleurrijke menukaart met een totaaloverzicht van het weekassortiment. Alle gerechten die gekozen kunnen worden tijdens het ontbijt, de lunch, de warme maaltijd en tussendoor staan hierop vermeld.
Bij de warme maaltijd kan de patiënt iedere dag kiezen tussen een maaltijdsalade, een dagmenu (vaak een ‘gewone’ Hollandse maaltijd) of een dagspecialiteit (een meer internationaal gerecht). Voldoen deze gerechten niet aan de smaakvoorkeur van de patiënt, dan kan hij een keuze maken uit het dagelijkse à la carte menu en zelf zijn gewenste maaltijd samenstellen. Het dessert wordt na het afruimen van de warme maaltijd in een aparte ronde aangeboden. Ook hierin heeft de patiënt een gevarieerde keuze: van een schaaltje yoghurt, partjes verse meloen tot een stukje versgebakken appelgebak.
Het IJsselland Ziekenhuis verzorgt met dit nieuwe concept een smakelijke, gezonde en kwalitatief goede maaltijd voor de patiënten.

Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen