Smakelijke en gezonde maaltijd voor patiënten in het IJsselland Ziekenhuis
ArrayWoensdag 2 oktober is de eerste warme maaltijd vanuit de nieuwe keuken van het IJsselland Ziekenhuis uitgereikt aan mevrouw van Vliet. ‘De maaltijd zag er heerlijk uit, en smaakte ook erg goed’, was haar eerste reactie. Daarnaast vond ze het heel prettig dat de maaltijd werd uitgeserveerd.
De warme maaltijden voor patiënten worden volgens een nieuwe manier bereid en geserveerd.
Nieuwe maaltijdvoorziening
De nieuwe maaltijdvoorziening is ontwikkeld in samenwerking met foodservice-organisatie Albron. Het ziekenhuis stelt met de nieuwe aanpak de behoefte van de patiënt centraal, geeft de voedingsassistent een sleutelrol hierin en bereidt en serveert bovenal zo vers mogelijke gerechten. Patiënten willen graag zo kort mogelijk voor het eetmoment hun keuze voor de avondmaaltijd maken. Met de nieuwe werkwijze kan de patiënt twee uur voor het eten van de maaltijd een keuze maken uit de aangeboden gerechten in plaats van ’s ochtends al te moeten aangeven wat ze ’s avonds willen eten. De voedingsassistent kan bij deze keuze adviseren en zij geeft de bestelling digitaal, met behulp van een tablet, door aan de keuken waar de koks direct de gewenste maaltijd bereiden. Door de kortere tijd tussen bestellen en consumeren, kan de patiënt beter inschatten hoeveel trek hij heeft en in welk gerecht.
Uitgebreide menukeuze
Bij opname ontvangt de patiënt een kleurrijke menukaart met een totaaloverzicht van het weekassortiment. Alle gerechten die gekozen kunnen worden tijdens het ontbijt, de lunch, de warme maaltijd en tussendoor staan hierop vermeld.
Bij de warme maaltijd kan de patiënt iedere dag kiezen tussen een maaltijdsalade, een dagmenu (vaak een ‘gewone’ Hollandse maaltijd) of een dagspecialiteit (een meer internationaal gerecht). Voldoen deze gerechten niet aan de smaakvoorkeur van de patiënt, dan kan hij een keuze maken uit het dagelijkse à la carte menu en zelf zijn gewenste maaltijd samenstellen. Het dessert wordt na het afruimen van de warme maaltijd in een aparte ronde aangeboden. Ook hierin heeft de patiënt een gevarieerde keuze: van een schaaltje yoghurt, partjes verse meloen tot een stukje versgebakken appelgebak.
Het IJsselland Ziekenhuis verzorgt met dit nieuwe concept een smakelijke, gezonde en kwalitatief goede maaltijd voor de patiënten.
Bron: IJsselland Ziekenhuis