Melden bijwerkingen voor aantal geneesmiddelen extra gestimuleerd

Array

Vanaf eind 2013 staat op de bijsluiters van een aantal geneesmiddelen een omgekeerde zwarte driehoek afgebeeld. Het symbool attendeert patiënten, dokters en apothekers op het belang om bijwerkingen te melden. Hoe meer mensen bijwerkingen melden, hoe beter de veiligheid bewaakt kan worden. Het symbool is ontwikkeld op initiatief van de Europese Unie (EU).

Het Lareb, waar jaarlijks al zo’n 14.000 bijwerkingen worden gemeld, is blij met het initiatief. “Vooral bij nieuwe medicijnen is het van groot belang dat gebruikers en voorschrijvers de bijwerkingen melden,” zegt Lareb-directeur Agnes Kant. “Dat komt de veiligheid enorm ten goede, en helpt medicijnen beter en veiliger te maken. Elke melding telt.”

blue-red-green-pills-1280x960Voordat medicijnen op de Nederlandse markt komen, moeten ze voldoen aan strenge eisen voor de werkzaamheid, de kwaliteit en de veiligheid. Toch komen er soms nieuwe bijwerkingen aan het licht als het middel op de markt is. Minder vaak voorkomende bijwerkingen, worden soms ontdekt als veel patiënten het geneesmiddel gebruiken. Ook treden sommigen bijwerkingen pas op na langduriger gebruik, in wisselwerking met andere medicijnen of bij specifieke bevolkingsgroepen. Als Lareb constateert dat er mogelijk sprake is van een nieuwe bijwerking, stuurt zij een bericht aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt of er maatregelen voor het geneesmiddel getroffen moeten worden. Bert Leufkens, voorzitter van het CBG, juicht het melden van bijwerkingen toe. “Hoe meer mensen alert zijn bij geneesmiddelen die onder aanvullende monitoring vallen en actief mogelijke bijwerkingen melden, hoe beter Lareb en wij ons werk kunnen doen om de risico’s van geneesmiddelen te bewaken.”

Patiëntenfederatie NPCF ondersteunt het initiatief van harte. “Er is niet altijd sprake van optimale veiligheid als het gaat om medicijngebruik,” zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Het is belangrijk dat initiatieven als deze daar verbetering in brengen. Het is ook goed dat de ervaring van patiënten wordt benut. Zij ervaren dagelijks hoe een medicijn werkt en wat er niet goed gaat. Het is ontzettend belangrijk dat patiënten dit melden, en dat die informatie vervolgens wordt gebruikt om de veiligheid verder te verbeteren.”

De zwarte driehoek wordt gefaseerd ingevoerd en zal bij de productie van nieuwe series medicijnen worden toegepast. Vanaf begin 2014 zal het aantal medicijnen met dit symbool sterk toenemen.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen