Landelijke Keratoconusavond 14 oktober 2013

Array

ogenBij Keratoconus is het hoornvlies in het oog onregelmatig gevormd met verminderd en vervormd zicht tot gevolg. Keratoconus ontwikkelt zich meestal tijdens of kort na de pubertijd en kan ingrijpende gevolgen voor werk en opleiding hebben. De landelijke avond is dan ook gericht op de jonge keratoconuspatiënt, die meestal weinig in aanraking komt met lotgenoten en zich daardoor vaak niet begrepen voelt. Naar schatting hebben 1 op de 3000 tot 4200 mensen in Nederland Keratoconus.

Keratoconus
Bij Keratoconus zakt het hoornvlies naar voren in de vorm van een kegel. De oorzaak is een aangeboren verzwakking van het hoornvlies. In de loop der tijd neemt de vormverandering toe en verandert de gezichtsscherpte. In het beginstadium van Keratoconus kan de scherpte nog gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Ook kan met behulp van cross linking de achteruitgang van het hoornvlies in een beginstadium wellicht vertraagd worden: door de versterking van de structuur van het hoornvlies wordt de stijfheid en de stabiliteit van het hoornvlies verbeterd met als gevolg dat de achteruitgang van de Keratoconus verminderd of afgeremd wordt.

In het begin van de aandoening beinvloedt deze het dagelijks leven vrijwel nog niet. Zodra de Keratoconus echter verder toeneemt, kan het verminderde zicht ingrijpende gevolgen voor werk en opleiding hebben. De uiterste behandeling van een Keratoconus is een hoornvliestransplantatie.

Keratoconus kan erfelijk zijn, maar in de meeste gevallen komt de aandoening eenmalig in de familie voor.

Locaties Keratoconusavond
De avond is in 2011 voor het eerst georganiseerd door oogarts Rijneveld, werkzaam in het Westfriesgasthuis te Hoorn. De landelijke avond wordt dit jaar op 14 oktober in 5 ziekenhuizen georganiseerd:

·       Deventer Ziekenhuis en Gelre Ziekenhuizen, locatie Apeldoorn

·       Universitair Medisch Centrum Utrecht

·       Maastricht Universitair Medisch Centrum

·       Het Oogziekenhuis Rotterdam

·       Westfriesgasthuis Hoorn

Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen doet mee, maar organiseert de avond een dag later op 15 oktober.

Programma Keratoconusavond
De avond bestaat uit voordrachten van een oogarts en een optometrist. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en de informatiemarkt te bezoeken.

Wilt u deelnemen aan deze avond? Meld u dan aan via [email protected] onder vermelding van Keratoconusavond en de locatie die u graag wilt bezoeken.

De avond wordt georganiseerd door de lokale ziekenhuizen in samenwerking met de Hoornvlies Patiënten Vereniging. Voor meer informatie over de Hoornvlies Patiënten Vereniging: www.oogvooru.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen