Broccoli al in de baarmoeder

Array

broccoli-200x300Een kind laten wennen aan de smaak van bittere groenten, begint al tijdens de zwangerschap.
Kinderen eten te weinig groente en fruit. In september organiseerde het platform Gezonde Voeding 0-4-jarigen het congres: ‘Broccoli voor beginners‘. Dit evenement trok ruim 150 belangstellenden, onder wie kinder- en jeugdartsen, maar ook groente- en fruittelers.

Giftige planten
“Groenten willen niet gegeten worden”, zei een van de sprekers. Ze smaken vaak bitter en leveren, in tegenstelling tot fruit, nauwelijks energie op. Kinderarts dr. Koen Joosten: “Aan zoete smaken hoeft een kind niet te wennen. Aan een bittere smaak des te meer. Die weerstand daartegen is ook een bescherming. Giftige planten smaken vaak bitter waardoor jonge kinderen ze niet snel zullen eten en zichzelf daardoor beschermen.”

Voedingspatroon
Als een zwangere vrouw voldoende en gevarieerd groenten eet, kan het ongeboren kind al wennen aan de smaak er van. Hierdoor kan een kind wanneer het opgroeit, veel gemakkelijker groenten leren eten. Initiatieven zoals het coachingsprogramma Slimmer Zwanger kunnen helpen om de eetgewoonten van vrouwen die zwanger zijn of willen worden te verbeteren.

Appelmoes
Praktische tips en adviezen kwamen tijdens het congres volop ter sprake. Bijvoorbeeld: doe je wel of geen appelmoes over de spruitjes, en: is belonen en straffen een goede aanpak? Jos van Mil, het creatieve brein achter van Tommies Snoepgroenten, presenteerde er een handig doosje waarmee kinderen gemakkelijk tomaatjes naar school of het kinderdagverblijf kunnen nemen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen