De highlights uit de miljoenennota 2014 voor de zorg in Nederland

Array

geld-en-zorgOp dinsdag 17 september was het zover. Onze koning Willem-Alexander mocht voor het eerst de troonrede voorlezen. De boodschap met betrekking tot de zorg was duidelijk: de klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving. Hoe dan? En wat voor gevolgen brengt dit met zich mee voor de zorg in Nederland? Mede door het sociaal- en zorgakkoord was een aantal maatregelen op dit gebied al bekend. De miljoenennota scherpt deze maatregelen nog wat aan, door prioriteiten te stellen op een aantal belangrijke punten. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet:

Curatieve zorg
De rijksoverheid benadrukt dat het goed gaat met de curatieve zorg: ze scoort sterk op toegankelijkheid en productiviteit. Ook zijn er signalen dat het ingezette beleid om de zorgkosten te beheersen, zijn vruchten begint af te werpen. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet nóg beter kan. Zo ligt de focus in 2014 nog steeds nadrukkelijk op het beheersen van de groei van de zorguitgaven en een betere informatievoorziening over de kwaliteit en kosten voor patiënten en zorgverzekeraars.

Meer lezen? Download hieronder de volledige samenvatting.

Downloads

Voor de GGZ staat op korte termijn al een aantal veranderingen voor de deur. In deze nieuwsbrief delen we we een tweetal artikelen met u over deze uitdagingen. Ook kunt u deelnemen aan de nieuwe trainingen van Q-Academy: Generalistische Basis-GGZ en Omzetbepaling 2013.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen