‘Cancer Drug Discovery Initiative’ gaat nieuwe therapieën voor kanker mogelijk maken

Pivot Park in Oss. LIC, NKI en AVl bundelen krachten om gezamenlijk de strijd tegen kanker aan te gaan
Het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut, het Leids Instituut voor de Chemie (LIC) van de Universiteit Leiden, faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen  en het Pivot Park Screening Centre (ondereel van het Pivot Park in Oss) bundelen hun krachten om gezamenlijk de strijd tegen kanker aan te gaan. Hiervoor richten zij het Cancer Drug Discovery Initiative (CDDI) op waarbij kennis en infrastructuur worden gedeeld om nieuwe geneesmiddelen tegen kanker te ontdekken. Vrijdag 11 oktober 2013 zetten zij de eerste formele stap met de ondertekening van een ‘letter of intent’.

Wetenschap en technologie combineren in de strijd tegen kanker
Kanker is op dit moment de meest voorkomende doodsoorzaak voor mensen in de leeftijdscategorie 45 tot 64 jaar. Ondanks het feit dat er veel medicijnen voor de behandeling van kanker beschikbaar zijn, is er nog steeds een grote behoefte aan het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen die tot een veilige en effectieve behandeling leiden. killercel kankerDoor recente wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen kan er bepaald worden welke genen verantwoordelijk zijn voor een bepaald type kanker. Dit maakt het mogelijk om nieuwe therapieën te ontwikkelen die op basis van deze ‘personalized medicine’ aanpak een effectievere behandeling van kanker mogelijk maken.

Bestaande successen samenbrengen
Het proces van het ontdekken van geneesmiddelen vereist een multidisciplinaire aanpak. Individueel hebben de drie partners op deelgebieden al successen geboekt. Samen heeft het CDDI echter alle benodigde expertise en technieken in huis om van zogeheten ‘drug targets’ tot kandidaat geneesmiddelen te komen. De ambitie van het CDDI is om in een periode van drie jaar twee zogeheten ‘lead series’ te ontdekken, die de potentie hebben om een kandidaat geneesmiddel op te leveren.

Om dit te realiseren zullen relevante anti-kanker targets worden geselecteerd door het Antoni van Leeuwenhoek, en testen worden ontwikkeld die het mogelijk maken om grote aantallen chemische stoffen te screenen op activiteit op de betreffende target. Deze testen worden vervolgens in het screening centrum gebruikt om een bibliotheek van meer dan 200.000 verschillende stoffen te onderzoeken op hun anti-kanker werking. De actieve stoffen van deze screens, ook wel ‘hits’ genoemd, zullen door het Leids Instituut voor de Chemie geoptimaliseerd worden en de beste hiervan zullen worden getest op effectiviteit en veiligheid.

Complementaire initiatieven
Naast de samenwerking binnen het CDDI,  waar de partners zich richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, is het Antoni van Leeuwenhoek onlangs ook een samenwerking gestart  met het UMC Utrecht om een tweede ziekenhuis van het Antoni van Leeuwenhoek op te richten. Met deze twee unieke initiatieven wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën op maat in de strijd tegen kanker.
Opleidingsinstituut
Behalve de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zet het CDDI ook in op het opleiden en trainen van een nieuwe generatie onderzoekers die onderlegd zijn in alle laatste ontwikkelingen en technieken en kennis hebben van het ‘drug discovery proces’. Zij zullen worden opgeleid om de verschillende aspecten van de medicinale chemie in de vingers te krijgen en de biologische processen leren te doorgronden die ten grondslag liggen aan de tumor en de behandeling daarvan. De onderzoekers worden daarnaast ook bekend gemaakt met de kliniek en verkrijgen inzicht in de consequenties van nieuwe behandelingen voor de patiënt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen