Nog wel handgeschreven recept bij tandarts in 2014

Het handgeschreven recept is nog niet definitief verleden tijd. De KNMG liet weten dat ze met 16 organisaties een richtlijn had opgesteld om geheel over te stappen op elektronisch voorschrijven.

Tandartsen kunnen in ieder geval tot 2015 blijven schrijven. Ze vallen onder een uitzonderingspositie omdat ze zelden geneesmiddelen voorschrijven. Tandartsen zijn niet aangesloten op een EPD-systeem zodat een uitwisselingsstructuur met bijvoorbeeld de apotheek ontbreekt.

Tandartsen onderschrijven sinds 2011 de Richtlijn Medicatieoverdracht en in 2013 de LESA Actueel Medicatieoverzicht. recept papierDe voorbereidingen zijn gestart om per 2015 als beroepsgroep over te stappen op digitale recepten. Hiervoor zijn in een aantal gevallen aanpassingen nodig in de softwaresystemen waar tandartsen gebruik van maken.

Tip voor tandartsen die gebruik maken van een softwarepakket dat digitaal voorschrijven van recepten niet ondersteunt: Het is mogelijk om met behulp van Word een standaard receptdocument te maken. Print het recept uit, zet er een handtekening onder en geef het recept mee aan de patiënt. U kunt het Word-document opslaan en aan het patiëntendossier toevoegen.

De volgende gegevens moeten minimaal op het recept vermeld worden.

Datum recept
NAW-gegevens voorschrijvend tandarts
BIG-registratienummer voorschrijvend tandarts

Naam patiënt
Geboortedatum patiënt
BSN-nummer
Medicatie en dosering (incl. voorschrift gebruik)

Handtekening voorschrijvend tandarts (niet digitaal, handgeschreven)

Bron: NMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen