Generatieconflict over pensioen, werk en zorg

Array

Economische faculteit VU viert 65-jarig bestaan met recessiesymposium
De Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB) van de Vrije Universiteit Amsterdam bestaat dit jaar 65 jaar. Om dit te vieren, organiseert de faculteit een lustrumsymposium met als thema ‘het nieuwe generatieconflict?’. Zonder economische groei worden sociale tegenstellingen scherper. Het verdelen van krimp is lastiger dan die van groei. Om het spanningsveld tussen de generaties op de huidige arbeids- en pensioenmarkt toe te lichten, geven diverse gerenommeerde sprekers hun visie.

geld, thuiszorg’30 jaar boven onze stand geleefd’
“Jongere generaties hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt en huizenmarkt en later met de staatsschuld en hun pensioenen. Worden zij het kind van de rekening van 30 jaar boven onze stand leven? We zien dat nu al toenemende armoede bij jongere gezinnen, maar de toekomst ziet er nog veel triester uit” zegt VU-hoogleraar Theo Kocken, Risicomanagement voor Institutionele Beleggers en een van de sprekers op het symposium. Een aantal decennia van afbetalen wat anderen hebben geconsumeerd staan voor de deur. De overheid moet zeer alert zijn dit niet verder uit de hand te laten lopen, ondanks de verleiding de oudere en actief stemmende kiezer te binden. Geen makkelijke taak en geen prettig vooruitzicht voor de generatie na de babyboomer. “Het is belangrijk met deze wetenschap in het achterhoofd dat fiscale politiek en vooral pensioenpolitiek hiermee rekening houdt. “Het nieuwe pensioenstelsel moet daarom keihard borgen dat er niet door verandering van spelregels geld kan wegvloeien van jongeren naar ouderen”.

Te sterke ontslagbescherming op vaste banen
Ook VU-hoogleraar Pieter Gautier heeft een dringend advies aan beleidsmakers: “De slecht functionerende arbeidsmarkt is niet de oorzaak van de crisis maar maakt de crisis wel hardnekkiger.” Hij gaat in zijn verhaal in op het feit dat vakbonden te weinig de belangen van jongeren vertegenwoordigen. Vooral ouderen profiteren van de sterke ontslagbescherming op vaste banen.“Jongeren zouden er van profiteren als er meer werkloosheidsin- en uitstroom zou zijn. Het feit dat ouderen die werkloos worden, lastiger een baan vinden heeft deels met onze arbeidsmarktinstituties te maken. Lonen voor oudere werknemers stijgen in Nederland langer door met leeftijd dan in andere landen”.

Het generatieconflict
65 jaar was voorheen de magische leeftijd waar op je uiterlijk met pensioen ging. De huidige generatie kan daar alleen nog maar van dromen; zelfs een vast contract wordt een zeldzaamheid. Met een vergrijzende bevolking komen dit soort tegenstellingen naar voren als een conflict tussen de generaties. Ouderen kennen nog een hoog beschermingsniveau op de arbeidsmarkt, leggen een groot beslag op de zorg en klampen zich vast aan toegezegde pensioenrechten. Jongeren komen moeizaam aan vaak maar tijdelijk werk. Van de zorg maken ze nog nauwelijks gebruik, terwijl ze wel het volle pond betalen. Jongeren hebben geen idee wat ze later in hun pensioenpotje zullen aantreffen. Ook op de woningmarkt komen ze niet aan de bak. De solidariteit tussen generaties staat dus onder druk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen