Trappen tegen asbestkanker

Duco_van_Dalen01-500Na 192 dagen en bijna 9.000 fietskilometers, arriveerde Duco van Dalen op woensdag 9 oktober in het Erasmus MC.

Gevaren
Met zijn sportieve actie wil de 25-jarige Van Dalen aandacht vragen voor de gevaren van asbest. Een deel van de opgehaalde donaties, zo’n € 16.000, gaat via het Erasmus MC Vriendenfonds naar de afdeling Longziekten. Rotterdamse wetenschappers doen samen met het VUmc onderzoek naar het vertragen van asbestkanker.

Omslag
Op de website www.longestbreath.com schrijft Van Dalen: “Mijn vader is op 31 maart 2011 overleden aan kanker ten gevolge van asbest. Zijn dood heeft gezorgd voor een totale omslag in mijn leven.”
“Na zijn dood werd ik geleefd. Elke keer als ik in de schuur kwam, zag ik de fiets van mijn vader staan en kwam er een onverklaarbare drang naar boven om die fiets te pakken en erop weg te gaan.”

China
De tocht van Van Dalen begon in Xi’an, China. Hij fietste langs verschillende Europese centra waar onderzoek gedaan wordt naar asbestkanker. Een van zijn laatste tussenstops was in het Erasmus MC. Met zijn bepakte fiets werd hij op de afdeling Longziekten verwelkomd.

Lees ook een verslag over Van Dalen op de site van RTV Rijnmond.

Bron: Erasmus MC