Unieke provinciale samenwerking op gebied van palliatieve zorg: consultatieteam 24/7 beschikbaar

Array

samenwerkingHuisartsen, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en netwerken palliatieve zorg in de provincie Groningen hebben zich verenigd in een unieke samenwerking; het Provinciaal Palliatief Team Groningen (PPTG). Zij lanceren als eerste provincie in het Noorden vandaag een telefoonnummer dat 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend is voor vragen van professionals over palliatieve zorg.

Specifieke kennis rond de klok
Het consultatieteam bestaat uit artsen en verpleegkundigen met specifieke kennis over palliatieve zorg. Iedereen die professioneel betrokken is bij palliatieve zorg; medisch specialisten, huisartsen, (wijk)verpleegkundigen of specialisten ouderengeneeskunde, kunnen gebruik maken van het nummer. Zij kunnen bij het consultatieteam terecht voor advies en vragen over patiënten in de laatste fase van hun ziekte, ongeacht welke ziekte dat is. Met de oprichting van het provinciaal consultteam  verdwijnt de versnippering in de advisering en is deskundigheid op gebied van medisch, psychosociaal en spiritueel gebied breed en continu beschikbaar.

Internist-oncoloog Annette van der Velden is namens het Martini Ziekenhuis één van de artsen die deel uitmaakt van het consultatieteam. ‘We verwachten vragen over wanneer precies te beginnen met palliatieve sedatie of over het toedienen van medicatie. Maar we kunnen ook adviseren over de organisatie van de zorg rondom de patiënt, of over vragen op meer spiritueel gebied.’

Brede samenwerking
In Nederland zijn momenteel acht expertisecentra palliatieve zorg, verbonden aan academisch ziekenhuizen. Vandaag wordt het expertisecentrum Palliatieve Zorg Noord-Nederland geopend tijdens een symposium in het UMCG. Het expertisecentrum heeft tot doelstelling het verbeteren van (transmurale) patiëntenzorg, kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering. Hierbij is het uitgangspunt generalistisch waar het kan en specialistisch waar het moet. Als kwaliteitsinstituut faciliteert en financiert het Integraal Kankercentrum Nederland IKNL Nederland 27 regionale consultatieteams palliatieve zorg, waarmee een landelijk dekkend netwerk is gecreëerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen