Complementaire zorg voorkomt lymfeoedeem na borstkanker

0
709

Eén op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker en steeds vaker zijn dit jonge vrouwen onder de veertig jaar. KWF kankerbestrijding benadrukt het belang van goede nazorg. De aandacht hiervoor groeit ook, maar toch blijft lymfeoedeem een miskend probleem. Complementaire nazorg kan voorkomen dat deze klacht ontstaat en kan verergering voorkomen.

Vaak worden bij borstkankerbehandeling de lymfeklieren in de oksel verwijderd, of ze raken beschadigd bij de bestraling. De balans tussen aanmaak en afvoer van weefselvocht kan dan verstoord raken en het gevolg kan zijn dat lymfeoedeem optreedt: vochtophoping in de arm die dearm/schouderfunctie aantast en intensieve behandeling nodig maakt over een langere periode.

Het herstel na de kankerbehandeling wordt hierdoor onnodig bemoeilijkt. Lymfeoedeem is namelijk in veel gevallen te voorkomen door de vrouw complementaire nazorg te bieden, of anders zijn de gevolgen ervan in ieder geval sterk te beperken. De aanpak die dr Julita Broda van Barita hiervoor heeft ontwikkeld, start al op de dag na de onderzoeksuitslag. Deze aanpak is erop gericht de patiënt via een duidelijk stappenplan te helpen de signalen te herkennen die het lichaam geeft en bewust te oefenen om herstel te bevorderen en oedeemvorming te voorkomen. Het is een combinatie van inspanning en ontspanning. Bij de inspanning gaat het om gerichte oefeningen die alle belangrijke spiergroepen in de arm en rond het operatiegebied versterken. Bij de ontspanning neemt – naast yoga en chi-ball oefeningen – het Barita anti-oedeemkussen een belangrijke plaats in.

‘Het is belangrijk lymfeoedeem te voorkomen of de gevolgen ervan zo effectief mogelijk te beperken’, zegt Julita Broda. ‘In de eerste plaats natuurlijk voor de vrouw zelf, want de herstelperiode na borstkankerbehandeling is ook zonder bijkomende gezondheidsproblemen al belastend genoeg. Maar er is ook een maatschappelijk belang. Ontstaat wel lymfeoedeem, dan is een intensief behandeltraject inclusief sessies bij de therapeut het gevolg. Bovendien vermindert het lymfeoedeem de inzetbaarheid van de vrouw in het arbeidsproces en het gezin. Naast de persoonlijke aspecten hiervan zit aan beide ook een kostencomponent voor de samenleving.’
Julita Broda is afgestudeerd aan de Sport Universiteit in Polen in de studierichting sportgeneeskunde en heeft als specialisatie gezondheidspromotie. Ze is doctor in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschapper. Bovendien is ze ervaringsdeskundige. Ze ging zich verdiepen in het onderwerp lymfeoedeem nadat in 2010 bij haar borstkanker werd geconstateerd.