Helft Nederlanders sluit geen tandartsverzekering af in 2014

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders zal in 2014 geen tandartsverzekering afsluiten bij zijn of haar zorgverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van ZorgWijzer.nl onder 418 respondenten. 35 procent zal volgend jaar nog wel zichzelf aanvullend gaan verzekeren voor de tandarts en het overige deel (achttien procent) weet het op dit moment nog niet.
Sinds 2011 is de tandartsverzekering vanaf 18 jaar los van het basispakket gekoppeld, waardoor zorgverzekeraars aparte aanvullende verzekeringen in het leven heeft geroepen om de kosten van de tandarts of orthodontist te kunnen dekken. De dekking en het percentage wat maximaal vergoed wordt kan verschillen per tandartsverzekering en verzekeraar.

tandartsDit jaar heeft ongeveer een op de drie Nederlanders geen tandartsverzekering afgesloten, maar dit aantal zal in 2014 gaan stijgen naar bijna 50 procent. De reden van deze groei is dat verzekerden steeds bewuster worden van wat een controle of behandeling kost bij de tandarts en wat er betaald moet worden aan een tandartsverzekering. Bij veel mensen is dit een simpele rekensom en is het veel voordeliger – mits het gebit in gezonde toestand verkeerd – om de tandartskosten uit eigen zak te betalen. De kosten van twee controles per jaar (ongeveer 40 euro) wegen namelijk niet op tegen de premie voor een tandartsverzekering (ongeveer 200 euro per jaar).

De twijfelaars hebben voornamelijk als reden te willen wachten totdat de premies en dekkingen voor 2014 bekend zijn gemaakt. De zorgverzekeraars hebben nog tot 18 november de tijd om dit te doen.

Het complete onderzoek is terug te kijken op de website van ZorgWijzer.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen