Witte stok voor blinde mensen na 90 jaar intelligent

Array

Innovatief Nederlands ontwerp bevordert mobiliteit en zelfredzaamheid van blinde en slechtziende mensen
Vandaag, op de Internationale Dag van de Witte Stok, presenteert de Nederlandse organisatie I-Cane een intelligente ‘witte stok’: de I-Cane Mobilo. Dit is een taststok die is verrijkt met moderne navigatie- en sensortechnologie. Via de verbinding met een smartphone werkt het als een navigatiemiddel dat tevens in staat is om obstakels in de looproute te detecteren.

Met de I-Cane Mobilo kunnen gebruikers samen met anderen routes opnemen om deze later zelfstandig te bewandelen. Dankzij de speciaal ontwikkelde en gepatenteerd ‘voelpijl’ wordt relevante informatie op voelbare wijze via dit draaiend schijfje onder de vinger van de gebruiker doorgegeven en blijft het gehoor vrij. Het gehoor is voor blinde en slechtziende mensen van groot belang om hun verminderd zichtvermogen te compenseren en wordt om die reden zo veel mogelijk ontzien. De I-Cane Mobilo lijkt qua uiterlijk en gewicht op een gewone taststok.

“De I-Cane Mobilo biedt een oplossing voor oriëntatieproblemen en beperkt het risico op botsingen waarmee blinde en slechtziende mensen vaak worden geconfronteerd”, aldus Martijn van Gurp, directeur van I-Cane. “Zo krijgen deze mensen nieuwe mogelijkheden om zich zelfstandig te bewegen en te verplaatsen.”

Samenwerking
Na negen jaar van ontwikkeling en testen is de I-Cane Mobilo gebruiksklaar, ruim 90 jaar na de introductie van de bekende witte stok. Bij de totstandkoming van dit geheel Nederlandse ontwerp waren blinde en slechtziende mensen, hun belangengroepen zoals het Oogfonds en de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS), evenals revalidatieorganisaties als Koninklijke Visio en Bartiméus nauw betrokken.

Ook Achmea maakte deze innovatie mede mogelijk. Norbert Hoogers, voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea: “We zijn ervan overtuigd dat de I-Cane Mobilo een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke participatie en de kwaliteit van leven van blinden en slechtzienden. Deze innovatie is nog geen onderdeel van de zorgverzekering, maar door een deel van het aankoopbedrag te vergoeden maken wij hem beschikbaar voor onze verzekerden.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen