Witte stok voor blinde mensen na 90 jaar intelligent

0
746

Innovatief Nederlands ontwerp bevordert mobiliteit en zelfredzaamheid van blinde en slechtziende mensen
Vandaag, op de Internationale Dag van de Witte Stok, presenteert de Nederlandse organisatie I-Cane een intelligente ‘witte stok’: de I-Cane Mobilo. Dit is een taststok die is verrijkt met moderne navigatie- en sensortechnologie. Via de verbinding met een smartphone werkt het als een navigatiemiddel dat tevens in staat is om obstakels in de looproute te detecteren.

Met de I-Cane Mobilo kunnen gebruikers samen met anderen routes opnemen om deze later zelfstandig te bewandelen. Dankzij de speciaal ontwikkelde en gepatenteerd ‘voelpijl’ wordt relevante informatie op voelbare wijze via dit draaiend schijfje onder de vinger van de gebruiker doorgegeven en blijft het gehoor vrij. Het gehoor is voor blinde en slechtziende mensen van groot belang om hun verminderd zichtvermogen te compenseren en wordt om die reden zo veel mogelijk ontzien. De I-Cane Mobilo lijkt qua uiterlijk en gewicht op een gewone taststok.

“De I-Cane Mobilo biedt een oplossing voor oriëntatieproblemen en beperkt het risico op botsingen waarmee blinde en slechtziende mensen vaak worden geconfronteerd”, aldus Martijn van Gurp, directeur van I-Cane. “Zo krijgen deze mensen nieuwe mogelijkheden om zich zelfstandig te bewegen en te verplaatsen.”

Samenwerking
Na negen jaar van ontwikkeling en testen is de I-Cane Mobilo gebruiksklaar, ruim 90 jaar na de introductie van de bekende witte stok. Bij de totstandkoming van dit geheel Nederlandse ontwerp waren blinde en slechtziende mensen, hun belangengroepen zoals het Oogfonds en de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS), evenals revalidatieorganisaties als Koninklijke Visio en Bartiméus nauw betrokken.

Ook Achmea maakte deze innovatie mede mogelijk. Norbert Hoogers, voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea: “We zijn ervan overtuigd dat de I-Cane Mobilo een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke participatie en de kwaliteit van leven van blinden en slechtzienden. Deze innovatie is nog geen onderdeel van de zorgverzekering, maar door een deel van het aankoopbedrag te vergoeden maken wij hem beschikbaar voor onze verzekerden.”