Landelijke Keratoconusavond 2013: >500 bezoekers

Array

Op 14 en 15 oktober jl. vond in 6 ziekenhuizen de Landelijke Keratoconusavond plaats. Meer dan 500 patiënten en hun begeleiders bezochten een van de avonden in het Westfriesgasthuis, Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Deventer Ziekenhuis en Gelre Ziekenhuizen (locatie Apeldoorn), het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Maastricht Universitair Medisch Centrum of het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naar schatting hebben 1 op de 3000 tot 4200 mensen in Nederland Keratoconus. Aangezien de uiterste behandeling van een Keratoconus een hoornvliestransplantatie is, werd de landelijke avond tijdens de Nationale Donorweek georganiseerd.

Keratoconus
De oorzaak van Keratoconus is een aangeboren verzwakking van het hoornvlies. Keratoconus ontwikkelt zich meestal tijdens of kort na de pubertijd en kan ingrijpende gevolgen voor werk en opleiding hebben.

Bij Keratoconus is het hoornvlies in het oog onregelmatig gevormd met verminderd en vervormd zicht tot gevolg. In de loop der tijd neemt de vormverandering toe en verandert de gezichtsscherpte. In het beginstadium van Keratoconus kan de scherpte nog gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Met behulp van cross linking (het versterken van de structuur van het hoornvlies) kan daarnaast in sommige gevallen de achteruitgang van het hoornvlies vertraagd worden.

In het beginstadium van de aandoening beïnvloedt deze het dagelijks leven vrijwel nog niet. Zodra de Keratoconus echter verder toeneemt, kan het verminderde zicht ingrijpende gevolgen voor werk en opleiding hebben. De uiterste behandeling van een Keratoconus is een hoornvliestransplantatie.

Keratoconus kan erfelijk zijn, maar in de meeste gevallen komt de aandoening eenmalig in de familie voor.

De avond werd georganiseerd in samenwerking met de Hoornvlies Patiënten Vereniging. Voor meer informatie over de Hoornvlies Patiënten Vereniging: www.oogvooru.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen