Meer vermijdbare maagbloedingen na opshorten vergoeding maagbeschermers

Array

Het aantal mensen dat een maagbloeding heeft gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Dat stelt de NOS vandaag. Maagzuurremmers worden sinds 1 januari 2012 alleen nog vergoed bij chronisch zieken. Wie de middelen meer dan een half jaar gebruikt, hoeft alleen de eerste verstrekking van de middelen zelf te betalen en krijgt de rest vergoed. Andere gebruikers moeten alles zelf betalen.

Vooral gebruikers van de zogenaamde NSAID’s, ontstekingsremmende pijnstillers, diclofenac, naproxen ibuprofen, hebben groter risico op een maagbloeding. maag istockVeel van deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Bij mensen die een NSAID kringen voorgeschreven via een arts en die aan een bepaald risicoprofiel voldoen, krijgen naast de pijnstiller ook een maagbeschermer voorgeschreven.

In 2012 kregen 2600 van die risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruikten een maagbloeding. Dat waren er 360 meer dan in 2011. In naar schatting een kwart van de gevallen ging het om een gecompliceerde maagbloeding. Aan het onderzoek hebben tweeduizend Nederlandse apotheken deelgenomen. Uit gegevens van de bijna 2000 apotheken in Nederland concludeert het IVM dat het aantal mensen dat geen adequate maagbeschermer gebruikt terwijl ze hiervoor wel in aanmerking kwamen, is gestegen met 22.000 in 2012. Huisartsen en apothekers waarschuwen al veel langer voor de gevaren van het niet meer vergoeden van deze maagbeschermende middelen.

Het IVM roept minister Schippers op om nader onderzoek te doen naar de effecten van het schrappen van maagzuurremmers uit de basisverzekering. Het ministerie hoopte 75 miljoen euro te besparen door het niet-chronisch gebruik niet meer te vergoeden. In de studie is niet berekend wat de extra kosten zijn van de extra maagbloedingen die  geen maagzuurremmers meer gebruiken omdat die niet meer worden vergoed.

Het IVM vraagt het ministerie van Volksgezondheid nader onderzoek te doen naar de gevolgen van vergoedingsmaatregel en roept zorgverleners en patiënten op alert te zijn op een goed gebruik van deze middelen. Lees het onderzoeksrapport.

Maagbeschermers zijn nodig als kwetsbare patiënten NSAID’s slikken omdat deze pijnstillers de maag kunnen beschadigen. ‘Het lijkt het erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen’, licht IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel toe.Coolen van Brakel: ‘Kijk je vervolgens naar het aantal mensen dat onnodig een maagbloeding krijgt omdat ze geen maagbescherming gebruiken, dan kun je concluderen dat dit aantal ten opzichte van 2011 met 360 personen is gestegen. Dat is een stijging van 16%.’

Onderzoek
Het IVM pleit voor extra onderzoek om na te gaan hoe de baten van de vergoedingsmaatregel zich verhouden tot de extra kosten als gevolg van de toename van het aantal maagbloedingen. ‘Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed’, zegt Coolen van Brakel. ‘Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna 400 mensen die een maagbloeding krijgen. Los van de gevolgen voor hun gezondheid, kost dit natuurlijk ook geld’. Het IVM heeft niet onderzocht om welke bedragen het precies gaat, maar roept nu dus het ministerie op dit uit te zoeken.

Voorlichting
Het IVM vermoedt dat een deel van de patiënten de maagbeschermer niet ophaalt bij de apotheek en het middel dus niet gebruikt. ‘Voorschrijvers en apothekers doen er dus goed aan hun patiënt op het hart te drukken de maagbeschermers te gebruiken voor hun eigen gezondheid’, zegt de IVM-directeur. Hij wijst erop dat patiënten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en hun gezondheid belangrijker is dan de inhoud van de portemonnee. ‘Het gaat om ongeveer 13 euro als je het middel voor het eerst gaat ophalen bij de apotheek, daarna betaal je 7 euro per maand. En chronische gebruikers krijgen het middel wel vergoed. Op grote schaal gaat het dus om veel geld, maar voor een individu is dit in vergelijking met andere middelen erg goedkoop.’

Het IVM heeft het onderzoek uitgevoerd met financiële ondersteuning van biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat ook maagbeschermers op de markt brengt. ‘AstraZeneca heeft ons gevraagd dit onderzoek te doen omdat het bedrijf hecht aan onafhankelijk onderzoek, wat in dit geval van bijzonder belang is omdat het een maatschappelijk issue betreft’, zegt Coolen van Brakel. AstraZeneca streeft naar een duurzaam behandelresultaat voor patiënten en goed medicijngebruik en werkt daarom nauw samen met andere partijen in het zorgveld.

Bron: pijnwegwijs.nl & IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen