IGZ en OM informeren artsenorganisaties over optreden bij Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in een gesprek met artsenorganisaties haar optreden in de zaak Tuitjenhorn toegelicht. In het overleg is duidelijk geworden dat het huidige toezichtbeleid rond euthanasie en palliatieve sedatie niet ter discussie staat. Zorgvuldig onderzoek van het OM wijst uit dat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van feiten die ver buiten de normale medische praktijk vallen, waarover omwille van de privacy geen verdere mededelingen gedaan kunnen worden. Aanleiding voor de IGZ om een bevel op te leggen waren de bevindingen uit het procesdossier van het OM.

De inspectie en het OM hebben de organisaties geïnformeerd dat er bij de zorgverlening aan deze patiënt sprake was van medisch ontoelaatbaar handelen, waardoor er een wettelijke verplichting was om het Openbaar Ministerie in te schakelen. Er waren duidelijke aanwijzingen voor een strafbaar feit.

tuchtrechtArtsen die handelen volgens de geldende richtlijnen hoeven zich geen zorgen te maken en patiënten kunnen blijven vertrouwen op de noodzakelijke terminale zorg.

De inspectie heeft het onderzoek naar de calamiteit nog niet afgerond. Omwille van de privacy van alle partijen gaat de inspectie niet nader inhoudelijk in op de zaak.

Kernwaarde van de IGZ is dat zij zich toetsbaar opstelt; zo zal ook deze casus geëvalueerd worden.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen