Labyrint TV (VPRO/NTR): ‘Dwarse wetenschappers’

urbach wiethe patientZondag 20 oktober, 19:35 uur, Nederland 2Dwarse wetenschappers
Nieuwe ideeën worden in de wetenschap niet altijd met open armen ontvangen. In Labyrint twee voorbeelden van dwarse wetenschap: een nieuwe theorie over het ontstaan van de maan en over de werking van het angstcentrum van ons brein, de amygdala.

De maan ontstond 4,5 miljard jaar geleden door een enorme botsing tussen de aarde en Theia, een planeet ter grootte van Mars. De brokstukken klonterden samen tot de maan, dat is althans de heersende theorie. Onderzoekers Wim van Westrenen en Rob de Meijer lanceerden eerder dit jaar een heel andere theorie: de maan is ontstaan uit de brokstukken die vrijkwamen bij een kernreactie, diep binnenin de jonge aarde. In mei werden hun resultaten eindelijk gepubliceerd nadat ze er 5 jaar mee hadden moeten leuren. Vlak na de publicatie werd deze zelfs tijdelijk teruggetrokken, uiterst ongebruikelijk in de wetenschap.

Ook  neurowetenschapper Jack van Honk ondervond enige weerstand toen hij met een afwijkend onderzoeksresultaat kwam. Van Honk doet onderzoek naar de biologie van emoties. Hij volgde een groep patiënten in de woestijn van Zuid-Afrika met de ziekte van Urbach-Wiethe. Deze ziekte resulteert in een verkalkte amygdala, een hersenkern die een belangrijke rol speelt in het reguleren van emoties. Een eerder geval in Amerika met deze ziekte kende geen angst, maar Van Honk ontdekte dat zijn patiënten juist erg angstig waren. Dit onderzoeksresultaat plaatste de werking van de amygdala in een ander daglicht, een boodschap die hij maar moeilijk gepubliceerd kreeg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen