Patiënt zou meer bij veiligheid betrokken moeten worden

Array

gesprek-met-artsHet betrekken van de patiënt bij patiëntveiligheid is het belangrijkste wat er nu moet gebeuren voor veiliger zorg. Dat zegt Theo van Achterberg, hoogleraar Verplegingswetenschap in een interview voor het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN partner is. “Een patiënt wordt nu nog te weinig betrokken bij veiligheid, vanuit de gedachte: kan hij die rol wel oppakken? Een patiënt wil wel meedenken, maar als je het gevoel krijgt dat je artsen en verpleegkundigen moet controleren voelt dat vervelend en onveilig.”

Ook in het klein kan een patiënt een belangrijke rol spelen. Theo van Achterberg: “Laat een patiënt bijvoorbeeld dagelijks opschrijven wat hij voor die dag het belangrijkste vindt. ‘Ik wil vandaag geen pijn’, kan heel belangrijke informatie voor de verpleegkundige zijn.” Verder vindt Theo van Achterberg dat ‘walk rounds’ veel opleveren. Bestuurders bezoeken daarbij onderdelen van de organisatie en praten met professionals en patiënten over wat er beter kan.

Mijn patiëntengids
Het VMS Veiligheidsprogramma ontwikkelt ‘Mijn patiëntengids’. ‘Mijn patiëntengids’ laat zien wat patiënten en hun familie kunnen doen om ongelukken of problemen in het ziekenhuis te voorkomen. In dit praktische boekje voor patiënten staan veel tips die mensen direct in de praktijk kunnen brengen. Ook is er veel ruimte in het boekje voor persoonlijke aantekeningen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen