Ziekenhuis voldoet als eerste aan álle NIAZ-normen

Array

NIAZBijzondere prestatie St Jansdal Harderwijk
Afgelopen maandag is het NIAZ –certificaat uitgereikt aan Ziekenhuis St  Jansdal in Harderwijk. St Jansdal is er als eerste ziekenhuis in Nederland en Vlaanderen in geslaagd om aan álle NIAZ-normen te voldoen. Hoewel er op onderdelen altijd nog verbeteringen mogelijk zijn, kan het Harderwijker ziekenhuis met recht toegevoegd worden aan het selecte gezelschap van “best practices”.

In april heeft de toetsing van het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg) plaatsgevonden in St Jansdal. Het NIAZ certificaat is hét keurmerk voor een adequate en veilige (zorg)organisatie. St Jansdal heeft de toets met glans doorstaan.

Het auditteam heeft enkele sterke punten benoemd. Sommige artsen leggen – na toestemming van de patiënt – op video vast hoe het spreekuur verloopt, als feedback op hun stijl van communiceren. Nieuwe medewerkers krijgen de mogelijkheid om na honderd dagen aan te geven welke positieve punten en welke verbeterpunten hun zijn opgevallen. Dit draagt eraan bij dat het hele ziekenhuis – inclusief de medische staf – actief bezig is met het continu verbeteren van de zorg.

Zorginstellingen die voor meer dan 95% voldoen aan de NIAZ-normen, komen in aanmerking voor het NIAZ-predicaat “best practice”. Tot nu toe hebben in 2013 slechts drie ziekenhuizen dit predicaat verdiend: het Rijnstate in Arnhem, het academisch ziekenhuis Maastricht, en het St. Anna ziekenhuis in Geldrop. St Jansdal is daar nu aan toegevoegd en is tot nu toe het enige ziekenhuis dat voldoet aan álle 165 normen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen