Ondernemen in ouderenzorg werkt wél

Array

ouderen licht 2Ondernemen in de ouderenzorg leidt tot prachtige innovaties, mits het begint op de werkvloer en niet in hoofden van bestuurders die zelf geen contact met bewoners hebben. Dat concludeert sociale wetenschapper Maya Fiolet uit observaties in ouderentehuizen en interviews met dertig bestuurders.

Neem het initiatief waarbij huisvrouwen die dementerende bewoners van verzorgingstehuizen ’s middags komen helpen bij de maaltijd en de krant lezen, zodat specialistisch personeel kan doen waarvoor het is opgeleid. De ouderen krijgen per saldo meer zorg, met relatief weinig extra kosten. Leuk detail: er solliciteerden 1500 huisvrouwen op 30 vacatures in een tehuis dat dit idee invoerde.

Helaas, zegt Fiolet, zijn het de fiasco’s die meestal het nieuws halen. Faillissementen van grote koepels die fuseerden, zorgkasteeltjes wilden invoeren en grote plannen hadden met zorg op afstand, maar de financiële risico’s niet goed doorrekenden. Veel publiek geld is hiermee gemoeid.

De overheid wil het liefst dat er innovaties komen die snel kunnen worden opgeschaald, maar Fiolet zag dat de diversiteit in tehuizen dat vaak niet mogelijk maakt. “In een tehuis dat nog ouderwetse vier- tot zespersoonskamers heeft, zijn andere mogelijkheden dan in tehuizen met eenpersoonskamers vol voorzieningen. Het is beter om veel initiatieven te laten ontstaan en dan na een tijdje te wieden tussen al die kiemplantjes.”

Dat de verplichte warme middagmaaltijd en de avondboterham op de kamer in de meeste verzorgingstehuizen vervangen zijn door keuzevrijheid in een gezellig restaurant, is ook klein begonnen. Het tehuis dat scholieren voor hun maatschappelijke stage levensverhalen laat optekenen vindt FIolet ook veelbelovend. “Het is voor de oudere fijn om het verhaal kwijt te kunnen, en het komt in het zorgdossier, waardoor behandelaars wat meer achtergrond kunnen lezen.”

Een advies voor bestuurders heeft Fiolet ook: “Zeg waar je voor staat. Als je familie wilt verplichten twee keer per week te komen wandelen en bewoners laat betalen voor de was, vertel dan waarom je dat doet. Omdat je zo voorkomt dat er helemaal niet meer gewandeld wordt en je die wandeling essentieel vindt, bijvoorbeeld. Of omdat je geld wilt overhouden voor een wijntje bij het eten. Als ze weten waar een tehuis voor staat, kunnen cliënten en hun families het tehuis kiezen dat het beste bij hen past.”

Startdatum 29-10-2013

Tijd 13.45

Locatie Aula

Titel Ondernemen in de Ouderenzorg. Wensen, Weerstand, Werkelijkheid

Spreker M.D. Fiolet

Promotor prof.dr. T. Elfring, prof.dr. M.G. Boekholt, dr. J.C. Teelken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen