Onderzoek naar effect van fysieke training bij behandeling slokdarmkanker

slokdarmkankerHet UMC Utrecht Julius Centrum en de afdeling Maag Darm Leverziekte van het UMC Utrecht hebben een subsidie ontvangen van €300.000,- van het World Cancer Research Fund (WCRF) voor een project over “Effect van fysieke training bij patiënten met slokdarmkanker”.

In een gerandomiseerde studie wordt het effect van een trainingsprogramma op fysieke fitheid en kwaliteit van leven onderzocht bij patiënten, nadat ze zijn geopereerd. Projectcoördinatoren dr. Anne May en prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht zeggen hierover: “Op dit moment is de standaard zorg voor patiënten met slokdarmkanker na een operatie voornamelijk gericht op de detectie van het  terugkeren van de ziekte. Problemen zoals verminderde kwaliteit van leven, vermoeidheid en een verminderde conditie, die vaak worden gerapporteerd, zijn minder goed aangepakt en effectieve interventies ontbreken. Het effect van een dergelijke interventie willen we nu gaan onderzoeken.”

Onderzoek in meerdere centra

Meerdere ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van slokdarmkanker gaan meewerken aan het onderzoek. In totaal zullen er 150 patiënten aan de studie deelnemen. De patiënten volgen een trainingsprogramma van 12 weken waarbij zij 2 keer per week bij een fysiotherapeut gaan trainen aangevuld met oefeningen voor thuis. Anne May: “Door het testen en trainen in het veld verwachten we waardevolle resultaten te kunnen boeken.”

Het project start in 2014 en het onderzoek gaat in totaal 4 jaar duren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen