Wijzer over DNA: uw DNA als leidraad voor uw medicijn
ArrayKrijgt iedereen in de toekomst een medische behandeling op maat? En wordt kanker een chronische ziekte? Die vragen komen aan bod tijdens de jaarlijkse publieksmiddag ‘Wijzer over DNA’ in Museum Boerhaave (Leiden) op 3 november. Dit keer staat de relatie tussen DNA-sequentie, ziekte en medicijngebruik centraal.
In de media verschijnt regelmatig informatie over ‘behandeling op maat’. Hierdoor zou “kanker een chronische ziekte kunnen worden”. Kennis van DNA-sequenties speelt hierbij een belangrijke rol. De laatste jaren is deze kennis enorm toegenomen en de ontwikkeling hierin gaat steeds sneller. Het zal ons in de toekomst steeds meer gaan helpen bij het bepalen van de beste behandelingsmethoden.
Prof. GertJan van Ommen (Humane Genetica, LUMC) gaat deze middag in op genen, mutaties en ziekten. Wat maakt een ziekte zeldzaam of niet. Dr. Jesse Swen (Klinische Farmacie en Toxicologie, LUMC) sluit daarop aan en vertelt u meer over medicijngebruik op maat. Tot slot komt prof. René Medema van het Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam aan het woord. De opmerking van Medema dat kanker over twintig jaar een chronische ziekte is, haalde in juni alle kranten.
U bent zondag 3 november van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur in Museum Boerhaave. De toegang is gratis. Er is plaats voor 125 personen. Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich vooraf registreert.
Deze publieksmiddag wordt georganiseerd door het Medisch-Genetisch Centrum Zuid-West Nederland (MGC), in samenwerking met het Centre for Medical Systems Biology en het Cancer Genomics Centre. Het MGC is een initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum, het AMC en het Erasmus MC. Het MGC is een onderzoeksschool die zich bezighoudt met onderzoek en onderwijs in de medische genetica.
Bron: LUMC