Alleen zeggenschap bij patiënt werkt

Array

Patiënten die actief betrokken worden bij de wisseling van hun medicatie zijn vaker tevreden, dan patiënten die niet goed geïnformeerd worden door hun arts of apotheker. Daarnaast willen bijna alle respondenten zelf de combinatie van hun medicijnen kunnen controleren op interacties. Dat blijkt uit onderzoek van mijnmedicijn.nl.
Een overstap van medicatie, ingegeven door het preferentiebeleid (merk naar generiek of wisseling van generiek), leidt vaak tot een minder tevreden patiënt. Uit het 2-jarig onderzoek bleek dat 507 van de 995 respondenten niet goed geïnformeerd waren over de verandering. Wanneer de patiënt overgezet werd van een merkmedicijn naar een generiek medicijn leidde dat tot een afname van 57% in tevredenheid. Een verandering van een generiek product naar een ander generiek product liet ook nog een afname van tevredenheid zien van 35%. medicijnen dosisWanneer er echter goede informatie wordt verstrekt en de patiënt zelf kan meebeslissen of er een overstap wordt gemaakt, vallen deze effecten weg. Dit resultaat toont aan dat patiënten goed begeleid en actief betrokken dienen te worden. Dit kan onder andere therapie-ontrouw, ongewenste bijwerkingen en ziekenhuisopnames verminderen.

Tevens blijkt uit een recente poll op mijnmedicijn.nl dat 97% van de 691 respondenten behoefte heeft aan het zelf kunnen uitvoeren van een interactie-check op zijn medicatie. Dit toont nogmaals aan dat de patiënt zelfmanagement rondom het voorschrijven en gebruiken van medicijnen zeer belangrijk vindt.

Bron: Mijnmedicijn.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen