AMC geeft wel openheid in kwestie huisarts Tuitjenhorn

Array

Het AMC in Amsterdam heeft verschillende huisartsen een brief (PDF) gestuurd over de zaak rond een huisarts uit Tuitjenhorn in Noord-Holland. De huisarts pleegde zelfmoord, nadat een strafrechtelijk onderzoek was gestart en hij was geschorst door de IGZ. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) laat in de brief weten dat de huisarts “buitensporig en bewust normoverschrijdend” handelde.
De zaak kwam aan het licht doordat een co-assistente van het AMC, die bij de euthanasie aanwezig was, de werkwijze van de huisarts aankaartte bij haar begeleider. Na een weloverwogen besluit heeft het AMC de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht.
Huisartsen reageerden vorige week verontrust op de gang van zaken en eisten openheid in deze kwestie. brief-200x186Doordat de IGZ niet wil uitleggen wat de arts verkeerd zou hebben gedaan, is het voor andere huisartsen niet helder wat wel en niet mag, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging. Om toch tegemoet te komen aan die behoefte naar openheid, schreef hoogleraar Henk van Weert maandag, namens het AMC, een brief aan alle huisartsen. In de brief staat duidelijk dat het niet gaat op palliatieve sedatie en dat het ook niet gaat om het gebruik van morfine bij een benauwde en terminale patiënt.

“In een uitvoerig onderhoud heeft het OM bevestigd dat men nooit onderzoek doet naar palliatieve sedatie, euthanasie of het grijze gebied daaromheen. In deze casus was sprake van dusdanig buitensporig en bewust normoverschrijdend handelen dat het OM onmiddellijk heeft ingegrepen”, aldus de brief. Van Weert stelt verder dat er bewust geen contact is opgenomen met de arts, omdat men bang was dat er bewijs zou worden vernietigd.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen