Je enkel verstuikt? Voorkom je volgende enkelblessure!

Array

Begin oktober is VUmc een groot wetenschappelijk onderzoek gestart onder sporters die recentelijk hun enkel hebben verstuikt. Eerder VUmc-onderzoek van sociale geneeskunde laat zien dat een verstuiking een verhoogd risico geeft op een volgende enkelblessure. Een zestal, bewezen effectieve oefeningen kunnen dit risico aanzienlijk verkleinen. Maar dan moeten de oefeningen wel goed worden uitgevoerd. En dan gaat het vaak mis!

VUmc gaat in samenwerking met VeiligheidNL onderzoeken hoe sporters gemotiveerd worden om de oefeningen goed uit te voeren. Er wordt gekeken naar  twee instructievormen van de oefeningen: Een papieren instructieboekje en een mobiele app. In de eerste weken van het onderzoek is al duidelijk geworden dat het hier gaat om een veelvoorkomende klacht. enkel 4Reeds 100 sporters hebben zich namelijk gemeld met een enkelverstuiking. Vaak gaat het om sporters met een geschiedenis  van regelmatig terugkerende enkelklachten. Dit komt overeen met de cijfers die jaarlijks gepubliceerd worden door VeiligheidNL. Van de 3,7 miljoen sportblessures per jaar gaat het bij ruim 530.000 gevallen om enkelverstuikingen.

De werving verloopt grotendeels via internet en samen met de partners van dit project: NOC*NSF, Zilveren Kruis Achmea, VGS, KNGF, NHG, NVFS en Disporta. Ook worden sportscholen, fysiotherapiepraktijken en huisartsen hierbij betrokken.

Meer informatie over het ‘Versterk je Enkel’ onderzoek vind je op www.slhamsterdam.com/enkel

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen