Je enkel verstuikt? Voorkom je volgende enkelblessure!

0
735

Begin oktober is VUmc een groot wetenschappelijk onderzoek gestart onder sporters die recentelijk hun enkel hebben verstuikt. Eerder VUmc-onderzoek van sociale geneeskunde laat zien dat een verstuiking een verhoogd risico geeft op een volgende enkelblessure. Een zestal, bewezen effectieve oefeningen kunnen dit risico aanzienlijk verkleinen. Maar dan moeten de oefeningen wel goed worden uitgevoerd. En dan gaat het vaak mis!

VUmc gaat in samenwerking met VeiligheidNL onderzoeken hoe sporters gemotiveerd worden om de oefeningen goed uit te voeren. Er wordt gekeken naar  twee instructievormen van de oefeningen: Een papieren instructieboekje en een mobiele app. In de eerste weken van het onderzoek is al duidelijk geworden dat het hier gaat om een veelvoorkomende klacht. enkel 4Reeds 100 sporters hebben zich namelijk gemeld met een enkelverstuiking. Vaak gaat het om sporters met een geschiedenis  van regelmatig terugkerende enkelklachten. Dit komt overeen met de cijfers die jaarlijks gepubliceerd worden door VeiligheidNL. Van de 3,7 miljoen sportblessures per jaar gaat het bij ruim 530.000 gevallen om enkelverstuikingen.

De werving verloopt grotendeels via internet en samen met de partners van dit project: NOC*NSF, Zilveren Kruis Achmea, VGS, KNGF, NHG, NVFS en Disporta. Ook worden sportscholen, fysiotherapiepraktijken en huisartsen hierbij betrokken.

Meer informatie over het ‘Versterk je Enkel’ onderzoek vind je op www.slhamsterdam.com/enkel

Bron: VUmc