Winst te behalen met keuzehulp medicijnen voor diabetespatiënten

diabetesWanneer diabetespatiënten worden betrokken in diseasemanagementprogramma’s ligt de nadruk vaak op leefstijl. Terwijl in het terugdringen van complicaties veel winst valt te behalen met het verbeteren van het medicijngebruik.

Dr. Petra Denig, universitair hoofddocent Klinische Farmacologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft onderzoek uitgevoerd binnen het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten dat daarop gericht was. Denig: ‘Het is van belang patiënten te betrekken bij beslissingen over medicijnen.’

Keuze beter afgestemd
Denig vervolgt: ‘Diabetespatiënten worden in de regel maar weinig betrokken bij keuzes rond de medicamenteuze behandeling van verschillende risicofactoren. Gevolg is dat patiënten bij het verlaten van de praktijk geneigd zullen zijn hun eigen beslissingen te nemen. Door al tijdens een consult de patiënt mee te nemen in behandelbeslissingen, wordt de keuze beter afgestemd op de doelen en wensen van een patiënt en is de kans op therapietrouw groter. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen hebben is daarom een hulpmiddel voor medicamenteuze beslissingsondersteuning ontwikkeld en geëvalueerd: de Behandelkeuzehulp bij diabetes.’

Behandelkeuzehulp
De Behandelkeuzehulp is gericht op de behandeling van meerdere risicofactoren bij patiënten met type 2 diabetes. De Behandelkeuzehulp extraheert informatie uit het elektronisch medisch dossier en zet dat om naar patiëntspecifieke informatie over streefdoelen en behandelopties. Aan de informatie uit het elektronisch dossier zijn vragen voor de patiënt gekoppeld over wensen en doelen.

Nuttig
In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen 217 patiënten met keuzehulp en 119 patiënten zonder keuzehulp. De resultaten tonen aan dat de Behandelkeuzehulp van waarde kan zijn voor het vergroten van patiënt empowerment, wat inhoudt dat patiënten een nadrukkelijke rol krijgen in hun behandeling. De patiëntspecifieke benadering werd als innovatief en nuttig ervaren, met name bij patiënten bij wie nog niet de beoogde doelen bereikt waren. Van de 217 patiënten rapporteerde 47% achteraf dat ze de keuzehulpinformatie voor het consult hadden gezien én tijdens het consult hadden besproken. Patiëntkenmerken, zoals leeftijd of ernst van de ziekte, hadden daar weinig invloed op. De behandeling met cholesterolverlagende medicatie verbeterde significant in de keuzehulpgeroep. Dit effect was minder bij mensen met een lager scholingsniveau. Mogelijk heeft dit volgens Denig ook te maken met een behandelaarseffect: wellicht brengen behandelaars de ingewikkelde materie minder ter sprake bij lager geschoolden.
Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen