‘Het debat moet ook gaan over het belang van openheid van informatie over kwaliteit’

Array

kwaliteitVanaf vandaag praat de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor 2014. Patiëntenfederatie NPCF wil dat het tijdens dit debat gaat over de zorgelijke inkomenspositie van met name kwetsbare mensen. Ook wil de patiëntenfederatie NPCF aandacht voor het gebrek aan openheid in de gezondheidszorg van gegevens die iets zeggen over kwaliteit.

“Er zijn een heleboel cijfers beschikbaar over de zorg; hoe vaak operaties worden uitgevoerd, hoe vaak het goed resultaat geeft en hoe vaak niet. Wij willen dat die op een begrijpelijke manier toegankelijk worden voor iedereen. Dat is belangrijk voor de betaalbaarheid en de kwaliteit. Maar hoe hard we ook proberen, van openheid is nog geen sprake,” zegt NPCF-directeur Wilna Wind.

Medestanders
Gisteren zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in de Telegraaf dat zij bij de behandeling van de zorgbegroting in zal brengen dat de cijfers beschikbaar moeten komen. Wilna Wind: “We hebben veel medestanders in onze strijd voor openheid. Het is niet van deze tijd dat informatie en cijfers over de zorg alleen zijn voorbehouden aan de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders.”

Kwetsbare groepen
Ook wil patiëntenfederatie NPCF graag dat er tijdens het debat aandacht is voor de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor met name voor kwetsbare groepen. “Wij willen dat de minister oplossingen aandraagt om te voorkomen dat chronisch zieken en gehandicapten te maken krijgen met een te grote inkomensachteruitgang. We willen dat deze mensen tegemoetgekomen worden met geld dat vrijkomt uit het afschaffen van tegemoetkomingsregelingen en meevallers uit toeslagen.”

Aanpak verspilling
Patiëntenfederatie NPCF verwacht dat minister Schippers tijdens de begrotingsbehandeling aandacht besteedt aan het belang om verspilling in de zorg aan te pakken. “We zijn heel blij dat er nu –eindelijk- aandacht voor is,” zegt Wilna Wind. “Het is belangrijker dan ooit dat elke zorgeuro goed wordt besteed, en niet aan onnodige zorg of dubbele behandelingen. Als verspilling goed wordt aangepakt kunnen voorkomen dat er moet worden ingegrepen in het basispakket.”

Patiëntenfederatie NPCF werkt samen met onder andere artsenorganisaties aan een breed plan om de zorg beter en doelmatiger te maken. Een belangrijke route is daarbij het volgen van richtlijnen, waarin is artsen in overleg met patiënten hebben vastgelegd wat goede en effectieve zorg is.

Samen Beslissen
Wilna Wind: “We hebben het bijvoorbeeld ook over het belang van Samen Beslissen: dat arts en patiënt samen beslissen over een behandeling. Als in een consult altijd aan de orde komt: wat er aan de hand is, wat een mogelijke behandeling is, wat de alternatieven zijn en of er risico’s bestaan, dan kunnen arts en patiënt samen veel gerichter de juiste keuze maken. Ook daar wordt de zorg efficienter en beter van.”

> Zie ook www.npcf.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen