Voeding en beweging onder de loep om diabetes in te dammen

Array

oproep-belVoeding en beweging onder de loep om diabetes in te dammen
Maastricht UMC+ zoekt deelnemers voor diabetesonderzoek
Maastricht UMC+ neemt deel aan het grootste Europese project in de strijd tegen diabetes type 2. In het zogeheten PREVIEW project onderzoeken wetenschappers het effect van beweging en het eetpatroon op de ontwikkeling van diabetes. Daarvoor gaan 2.500 mensen met overgewicht, zowel volwassenen als kinderen vanaf 10 jaar, uit acht landen deelnemen aan het onderzoek. Maastricht UMC+ zoekt hier nog participanten voor.

Momenteel worden 21 miljoen Europeanen behandeld voor diabetes. Wereldwijd wordt het aantal patiënten geschat op maar liefst 371 miljoen. Het aantal is de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld. Die getallen waren voldoende aanleiding voor de EU Commissie om subsidie te verstrekken aan het grote onderzoeksproject PREVIEW. Uiteindelijk zou het de gezondheidszorg miljarden kunnen besparen als er een formule bestaat om diabetes type 2 zo goed mogelijk te bestrijden.

Optimalisatie
Het doel van het project is om de meest effectieve combinatie van eetpatroon, beweging en levensstijl te vinden om diabetes type 2 te voorkomen. In het onderzoek zal worden getoetst of de huidige adviezen wat betreft beweging en voeding wel optimaal zijn in de preventie van diabetes. Daarvoor wordt momenteel dus gezocht naar 2.500 geschikte deelnemers uit acht landen, waaronder ook in Nederland door Maastricht UMC+.  Zowel volwassenen, als kinderen vanaf 10 jaar, met overgewicht kunnen deelnemen aan de studie.

Voeding
Deelnemers aan het onderzoek worden lichamelijk onderzocht en gedurende 3 jaar begeleid in het volgen van een specifieke levensstijl. Ze worden willekeurig verdeeld in groepen om een specifiek levensstijl programma te volgen. Die programma’s verschillen in voedingspatroon en bewegingsintensiteit. Zo zal het ene eetpatroon bestaan uit veel koolhydraten en voedingsvezels en een middelmatige hoeveelheid eiwit bevatten. Dit is momenteel het aanbevolen dieet. Het andere patroon bestaat uit een hoog eiwitgehalte en minder, maar langzaam opneembare koolhydraten. Beide diëten zijn over het algemeen gezond, maar kunnen verschillende effecten hebben op de gezondheid.

Beweging
Naast de verschillende eetpatronen zijn er ook twee bewegingsprogramma’s. In de eerste krijgen de deelnemers 150 minuten per week gematigd intensieve beweging, zoals bijvoorbeeld stevig wandelen. In het andere programma  bewegen de deelnemers 75 minuten per week intensief, denk bijvoorbeeld aan joggen. Uiteindelijk wordt in het Europese project ook het belang van stress en het slaappatroon bij de ontwikkeling van diabetes onderzocht.

Mensen die graag willen deelnemen aan het onderzoek of meer informatie willen over deelname kunnen contact opnemen via  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen