Fundamentele discussie over euthanasieregels nuttig

euthanasieIn het maatschappelijk en medisch debat over de zorg rondom het levenseinde draait de discussie met name om de vraag hoe ver zelfbeschikking mag gaan en welke rol de arts hierin kan vervullen. De KNMG vindt het nuttig om daarover een meer fundamentele discussie te voeren. Dit zegt de KNMG in reactie op het voorstel van minister Schippers gisteren in het NOS-journaal om te kijken of de euthanasieregels “nog voldoende duurzaam en toekomstbestendig zijn”.

“In de maatschappij en in de medische beroepsgroep zien we een actieve discussie over het levenseinde, zoals over de betekenis van de wilsverklaring als iemand dementeert, hulp bij zelfdoding door een familielid en de onmogelijkheid van euthanasie als iemand zijn leven voltooid vindt. De discussie draait in essentie om de vraag hoever zelfbeschikking mag gaan en welke rol de arts hierin kan vervullen. Het lijkt de KNMG nuttig als we over deze centrale thema’s een meer fundamentele discussie zouden voeren,” aldus Lode Wigersma, algemeen directeur KNMG.

Daar hoort óók een goed onderzoek bij, iets waar de KNMG bijvoorbeeld al eerder op aandrong bij de discussie over voltooid leven. De KNMG vindt dit belangrijk om, zoals Wigersma het verwoordt, “een discussie op basis van feiten en reële mogelijkheden te voeren, niet op basis van veronderstellingen en gedreven door emotie en casuïstiek.” Als dit ook de intentie is van de minister, werkt de KNMG hier graag aan mee. Wigersma: “Maar we kijken ook uit naar het algemeen overleg over de euthanasiewet in de Tweede Kamer op 19 december.”

Zie ook:

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen