SGF pleit voor meer openheid goede doelen

Array

reumafonds-collectebusDe Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben zaterdag in dagblad De Telegraaf gereageerd op de recente kritiek op goede doelen. Voorzitter Tom Oostrom (directeur Nierstichting) zegt in het interview dat het de hoogste tijd is om vrijwilligers, donateurs en kritische burgers uitleg te geven over wat er gebeurt met hun gedoneerde geld.

Het Reumafonds is lid van de SGF en staat achter de uitspraken van Oostrom: ‘We moeten niet langer voor deze kritiek bukken. We moeten gewoon erkennen dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie, beter verantwoorden wat er gebeurt met het geld en trots onze resultaten uitdragen.’

De SGF meent dat donateurs meer toelichting willen bij de cijfers in een jaarverslag. ‘Als je toelicht wat is bereikt en kunt uitleggen waarom iets niet is gehaald, snappen mensen dat beter. Met het CBF zijn we in gesprek over deze andere koers,’ zegt Oostrom in het artikel.

Imagoschade
Het artikel gaat verder onder meer in op beleggingen (’toegezegd geld voor wetenschappelijk onderzoek aan universteiten’), activiteiten om de patient van nu te ondersteunen, het CBF-keurmerk en imagoschade van goede doelen (zoals affaire Alpe d’Huzes).

Tom Oostrom in De Telegraaf: ‘De grote verliezer van de negatieve aandacht is nu de patient. Want de rol van de gezondheidsfondsen wordt bij de zich steeds meer terugtrekkende zorgstaat belangrijker. De steun van het Nederlandse publiek is dus juist nu hard nodig om meer te kunnen doen voor patienten. En ook de steun van de overheid. Die zou meer fiscale voordelen voor donateurs kunnen geven.’
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen