Proef hergebruik teruggebrachte medicijnen met acht apotheken uitgebreid

Array

antipsychotische-medicijnenDe proef om medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht opnieuw te verstrekken wordt uitgebreid. Geneesmiddelen worden gesealed met een thermometerchip, zodat kan worden bepaald of ze onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. De proef die startte in de Sint Maartenskliniek wordt met acht apotheken uitgebreid, waaronder die van het UMC Utrecht.

De proef ging in mei in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen van start. Vanaf komende maand gaan ook apotheken van acht andere ziekenhuizen meedoen: UMC Utrecht, MMC Veldhoven, Zorggroep Almere, MCL Leeuwarden, HAGA Den Haag, Rijnland Leiderdorp, Ter Gooi Blaricum en het Vlietlandziekenhuis.

Het Beste Zorgidee
Het idee om geneesmiddelen te sealen met een thermometerchip is afkomstig van apothekersassistente Anja Vissers. Met de chip kan worden bepaald of medicijnen die worden teruggebracht onder de juiste temperatuur zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Met dit idee won ze in 2011 Het Beste Zorgidee. De minister van Volksgezondheid roemde het idee als voorbeeld om verspilling in de zorg tegen te gaan. Met het idee van Vissers kan jaarlijks tot een half miljard euro worden bespaard.

Herman Wijffels Innovatieprijs
De temperatuurchipkaart die bij het Beste Zorgidee wordt gebruikt, is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. ECCT, de ontwikkelafdeling van de Confrerie-Clinique uit Veldhoven, heeft deze kaart ontwikkeld en geproduceerd. Met deze kaart kan in een medicijnverpakking de temperatuur en de bewaartijd worden geregistreerd. Naast een juryprijs, is er een publieksprijs waarvoor op de website kan worden gestemd.

Over Het Beste Zorg Idee
Het Beste Zorg Idee is de eerste en enige wedstrijd waarbij heel Nederland wordt uitgedaagd om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt in 2013 voor de zesde keer georganiseerd. Het Beste Zorg Idee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar. Met de wedstrijd wil de zorgverzekeraar de zorg beter, toegankelijker en efficiënter maken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen