Onderzoek naar verbetering van pijnbehandeling bij kinderen met een acute middenoorontsteking

paracetamol-200x200Het UMC Utrecht Julius Centrum, afdeling Huisartsgeneeskunde, en de afdeling Keel-, Neus- & Oorheelkunde van het UMC Utrecht hebben € 250.000 ontvangen van ZonMW voor een onderzoek naar de verbetering van pijnbehandeling bij kinderen met een acute middenoorontsteking in de huisartspraktijk.

Projectcoördinator Roger Damoiseaux: “We gaan onderzoek doen waarbij we beste pijnbehandeling vergelijken met de huidige handelswijze.  De huidige handelwijze is vaak paracetamol indien nodig. Optimale pijnbehandeling  is continu paracetamol, in voldoende hoge dosis, en eventueel nog andere pijnstillers. We gaan de huisartsen, die meedoen, trainen om optimale pijnbehandeling voor te schrijven en goed uit te leggen aan de ouders. Dit onderzoek is nodig, omdat we uit de praktijk de ervaring hebben dat de pijnbestrijding bij de acute middenoorontsteking niet optimaal is. Dit leidt nu in sommige gevallen mogelijk tot extra bezoeken aan de huisarts en het voorschrijven van extra antibiotica.”

Promotieonderzoek
Het onderzoek wordt een promotieonderzoek en de promovendus start in januari 2014 met het onderzoek. Het werven van huisartspraktijken voor deelname begint in augustus 2014. “We gaan onderzoeken of pijnbehandeling beter is als optimaal voorgeschreven en gebruikt wordt. En ook gaan we kijken of het aantal extra bezoeken aan de huisarts dan afneemt, als ook het aantal keer dat pijnstillers worden voorgeschreven”, aldus Roger Damoiseaux.

Bron: Julius Centrum