Bruins Slot: onderzoek nodig voor vermindering regeldruk in zorg

De aandacht in de zorg moet naar de patiënten gaan en niet naar het doen van de administratie achter de computer. Woordvoerder Hanke Bruins Slot: “Een verpleegkundige die al dertig jaar in de ouderenzorg zit, vertelde mij laatst dat ze in de zorg is gaan werken om mensen en niet computers te knuffelen. Ook patiënten en mantelzorgers gaan gebukt onder de grote regeldruk en verdwalen in het woud van regels. Het is tijd om de noodklok te luiden.” Bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid zal Bruins Slot speciale aandacht vragen voor dit punt. “De zorgsector en de mensen in de zorg bezwijken onder de regeldruk en de administratieve lasten. Als we die regeldruk verlagen en die lasten aanpakken kunnen we verspilling in de zorg tegengaan. Ik zal de minister dan ook vragen om het adviesorgaan Actal, in overleg met de zorgsector, te laten onderzoeken hoe het allemaal eenvoudiger kan. Deze organisatie van het Rijk is gespecialiseerd in het verminderen van regels.”Hanke_Brui_4a8e695af3Een ander punt waar Bruins Slot aandacht voor zal vragen is zelfmanagement in de zorg. Het aantal chronisch zieke patiënten neemt toe; mensen zullen langer met één of meer chronische aandoeningen moeten leren leven. Ook willen mensen terecht graag langer thuis blijven wonen. “Het CDA vindt dat er meer ‘power to the patient’ moet komen, zodat mensen meer invloed op hun eigen gezondheid kunnen uitoefenen.”

Er zijn al goede voorbeelden in de praktijk. Patiënten kunnen gebruik maken van e-health en medische apps om op tijd medicijnen in te nemen. Mensen krijgen steeds vaker medische informatie ter voorbereiding op de afspraak met de arts. Woningen worden op een slimme manier met technologie aangepast. “Deze voorbeelden zijn allemaal nog los zand. Wij willen graag dat de minister samen met het veld, de industrie en patiëntenorganisaties om de tafel gaat zitten. Samen kunnen ze dan gaan kijken hoe zelfmanagement in de zorg er concreet uit kan zien en welke stappen moeten worden gezet om zelfmanagement te bevorderen.”

Vandaag is de motie van Hanke Bruins Slot aangenomen met voorstel uit de zorg om Actal, de regelwaakhond, onderzoek te doen om bureaucratie in de zorg te verminderen.

Bron: CDA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen