Dokter op Dinsdag JBZ: etalagebenen

Array

Op dinsdagavond 26 november 2013 gaat de Dokter op Dinsdaglezing in het Jeroen Bosch Ziekenhuis over etalagebenen. De lezing wordt verzorgd door vaatchirurg Ronald van den Haak. Bij iemand met etalagebenen worden de benen tijdens het lopen stram of pijnlijk, waardoor je telkens even stil moet blijven staan. Bijvoorbeeld voor een etalage, vandaar de naam. Dr. Van den Haak gaat in op de oorzaken en behandelingsmogelijkheden. Daarbij komen ook de nieuwste ontwikkelingen aan de orde, zoals de hybride OK. De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en is van 19.00 –  20.30 uur.  Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] of (073) 553 65 77.

vermoeide-benenEtalagebenen worden veroorzaakt door doorbloedingsstoornissen in de benen. Daardoor worden de benen moe en pijnlijk. Door even stil te staan, herstelt het zuurstoftekort zich weer en kun je weer verder. Tijdens de lezing gaat de vaatchirurg uitgebreider in op het ziektebeeld en bespreekt hij de behandelingsmogelijkheden van vroeger, nu en in de toekomst.  Ongeveer 1,6 – 2,0% van de bevolking heeft last van etalagebenen, maar bij oudere mensen is dit percentage hoger. De levensverwachting van patiënten met etalagebenen is gemiddeld 10 jaar korter dan die van gezonde personen. Dat komt door verhoogd risico op andere vormen van hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten, hersenbloedingen en chronisch hartfalen.

Hybride OK
In veel gevallen volstaat behandeling door de huisarts en de fysiotherapeut. Wanneer de klachten erger worden, kan een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass) nodig zijn om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt sinds enige tijd over een zogenaamde hybride OK. Daarin kunnen zowel operaties als dotterbehandelingen plaatsvinden. Ook combinaties zijn mogelijk, bijvoorbeeld een kleine ingreep samen met een dotterprocedure. De behandeling is nauwkeuriger en minder belastend voor de patiënt waardoor deze korter in het ziekenhuis ligt. Ook na een ingreep is vaak fysiotherapie nodig. De vaatchirurgen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken nauw samen met de fysiotherapeuten.

Dokter op Dinsdag
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke vierde dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad, Bibliotheek ’s-Hertogenbosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. De wortels van het ziekenhuis gaan terug tot 1274. In 2011 is een nieuw ziekenhuis betrokken in ‘s-Hertogenbosch waar hoogwaardige, brede zorg wordt geboden. Daarbij staan vier kernwaarden centraal: veilig, gastvrij, open en vernieuwend.. Met ruim 240 medisch specialisten, verdeeld over 29 specialismen, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen,  medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners in Nederland. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg. ‘Werken uit het hart’ is het devies bij het streven het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn.

Bron: JBZ

Recente artikelen