Onderzoek naar geluiden op intensive care

Geluid op een intensive care moet zoveel mogelijk worden voorkomen in het belang van de patiënt. Een belangrijke bron van het geluid vormt spraak en activiteiten van eigen personeel. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk  onderzoek van internist-intensivisten Peter de Jager en Koen Simons. In samenwerking met Philips maakte het Jeroen Bosch Ziekenhuis drie dagen lang non-stop geluidsopnames op één van de patiëntenkamers van de IC.

Uit geluidsopnames op de afdeling intensive care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijkt dat geluid van spraak en activiteiten van afdelingspersoneel verantwoordelijk is voor 57 procent van de totale akoestische energie. IC intensive careGeluid van apparatuur en alarmen is verantwoordelijk voor 43 procent van de akoestische energie. “In tegenstelling tot wat we tot nu toe aannamen, zijn we als personeel zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid op de IC. Dit biedt mogelijkheden om te bekijken of er manieren zijn om dit te veranderen door bijvoorbeeld werkprocessen aan te passen”,  zo concluderen Koen Simons en Peter de Jager.

Geluid voorkomen
“Geluidsoverlast op een IC moet zoveel mogelijk worden voorkomen’’, stelt internist-intensivist Koen Simons van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Onze studie was nieuw in zijn opzet, doordat we konden werken met een geluidsopname die naderhand door technici seconde voor seconde beluisterd is. Door deze techniek was er geen sprake van beïnvloeding van de personen in de IC kamer. Tot nu toe werd er bij bronanalyse van geluid op de IC gebruik gemaakt van vragenlijsten of van observatoren in de kamer. Het gaf ons ontzettend veel nieuwe informatie en biedt mogelijkheden voor verbetering van het geluidsklimaat op onze IC” , concludeert Simons uit de onderzoeksresultaten.

Geluidonderzoek
In januari 2011 begon het JBZ in samenwerking met Philips het geluidsonderzoek op de IC in het GZG in ‘s-Hertogenbosch. Met toestemming van alle betrokkenen werd er met gekalibreerde opnametechnologie in één van de patiëntenkamers 67 uur (bijna 3 dagen) geluid opgenomen en vervolgens geanalyseerd. Alle menselijke geluiden werden meegenomen: van staf, en de patiënt zelf. Er werd onderscheid gemaakt tussen verbale geluiden (praten) en non-verbale geluiden (hoesten, snurken).

Vervolgstappen
De huidige resultaten betreffen enkel het onderzoek gedaan in de oudbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In de nieuwbouw zijn er vergelijkbare metingen gedaan. Zodra deze resultaten geanalyseerd zijn, wordt bekeken welke stappen er genomen zouden kunnen worden om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast loopt er momenteel een multicenter onderzoek, geïnitieerd vanuit het JBZ, waarbij er op 6 IC’s geluid  wordt gemeten en het effect hiervan op slaap van IC patiënten wordt onderzocht. Het onderzoek naar geluid komt voort uit een grootschaliger onderzoek dat het JBZ en Philips doen naar helende zorgomgevingen en IC’s en waarbij wordt gekeken naar omgevingsfactoren, zoals licht en geluid.

Publicatie
Het onderzoek met de titel ‘Source-specific analysis of the noise in an intensive care unit’ is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proc. of the 42nd International Congress and Exposition on Noise Control Engineering, (Innsbruck) en ook gepresenteerd op de “26th Annual Congress of the European Society of Intensive Care Medicine” in Parijs.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. De wortels van het ziekenhuis gaan terug tot 1274. In 2011 is een nieuw ziekenhuis betrokken in ‘s-Hertogenbosch waar hoogwaardige, brede zorg wordt geboden. Daarbij staan vier kernwaarden centraal: veilig, gastvrij, open en vernieuwend. Met ruim 240 medisch specialisten, verdeeld over 29 specialismen, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen,  medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners in Nederland. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg. ‘Werken uit het hart’ is het devies bij het streven het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn.

Recente artikelen