Onderzoeksresultaten 9-valent HPV-vaccin op EUROGIN-congres gepubliceerd

0
369

Vandaag werden tijdens het EUROGIN-congres in Florence de resultaten bekend gemaakt van fase-III-onderzoek, waaruit blijkt dat een nieuw 9-valent vaccin (V503) van SPMSD een brede bescherming biedt tegen 9 virusstammen van het humaan papillomavirus (HPV).

De resultaten van het onderzoek

  • Het nieuwe 9-valente HPV-vaccin V503 beschermt tegen infecties die veroorzaakt worden door de HPV-virustypen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58. Het gaat hier met name om veroorzakers van baarmoederhalskanker en genitale wratten, en daarnaast ook zeldzamere vormen van kanker zoals schaamlipkanker, anale en vaginale kankers;
  • hpv_virusDeze virustypen waartegen dit nieuwe vaccin werkt, veroorzaken wereldwijd ongeveer 90% van alle gevallen van baarmoederhalskanker; dit in tegenstelling tot de op dit moment in Nederland beschikbare vaccins, die beschermen tegen twee of vier virustypen die wereldwijd ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.
  • Bij het vandaag gepubliceerde onderzoek is Prof. van P. Van Damme van de Universiteit Antwerpen nauw betrokken geweest; hij is beschikbaar voor toelichting voor de media (Noot: op dit moment loopt er in twee academische centra in Nederland ook onderzoek met dit HPV-vaccin – ook hierover kunnen we u desgewenst nader informeren).
  • De resultaten werden gepresenteerd op dinsdag 5 november tijdens het EUROGIN-congres; het wetenschappelijke congres van de European Research Organization on Genital Infection and Neoplasia in Florence, Italië.

Op basis van deze onderzoeksresultaten verwacht Sanofi Pasteur MSD begin 2014 een aanvraag in te dienen voor registratie van het vaccin in Europa.

HPV-vaccinatie in Nederland

  • Volgend op een advies van de Gezondheidsraad in 2008, worden sinds 2009 meisjes in Nederland binnen het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen het HPV-virus om het aantal gevallen van baarmoederhalskanker terug te dringen.
  • De in Nederland beschikbare vaccins beschermen tegen de HPV-virustypen die wereldwijd ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.
  • Het feit dat met de bestaande vaccins wel een groot deel, maar niet alle gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen kunnen worden, was een van de redenen waarom de Gezondheidsraad in 2008 adviseerde om naast het invoeren vaccinatie ook het reeds bestaande screeningsprogramma (uitstrijkjes) te handhaven.

Persbericht: Persbericht_Nieuw HPV vaccin SPMSD_EUROGIN

Bron: Sanofi Pasteur MSD