Beleef je smaak: kookboek voor kankerpatiënten

Array

Jonnie en Thérèse Boer schrijven twintig recepten en tips over smaakbeleving
Vandaag verschijnt het receptenboek ‘Beleef je Smaak’, een boek met recepten en tips over smaakbeleving voor (ex-)kankerpatiënten. De recepten zijn geschreven door Jonnie en Thérèse Boer van Restaurant De Librije, in samenwerking met de artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser, die vorig jaar onderzoek deden naar het smaakvermogen van kankerpatiënten. Chemotherapie tast namelijk bij veel patiënten de smaak aan. Het kookboek is onderdeel van online platform Beleefjesmaak.nl.
Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser  doen onderzoek  of er een patroon te zien is in de smaakbeleving van kankerpatiënten. De smaak kan tijdens en na een reeks chemokuren ernstig aangetast zijn. Door de chemo kan de smaak geheel veranderen of zelfs verdwijnen, met als resultaat een verminderde eetlust. Daarom ontwikkelden Jonnie en Thérèse Boer twintig recepten op basis van een smaakpalet van de vijf smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Ieder recept is gebaseerd op één van deze hoofdsmaken. Het boek bevat tien recepten met een hogere moeilijkheidsgraad en tien recepten die lezers met meer gemak kunnen koken. ‘De recepten zijn bedoeld om (weer) te genieten van eten, juist omdat je smaak anders kan zijn na een chemokuur. Maar ook om de tijd te nemen om te genieten van het koken, samen met anderen,’ aldus Jonnie Boer.

Goede voeding biedt kracht en energie
Naast het kookboek zijn ook op de website Beleefjesmaak.nl verschillende recepten te vinden, net als meer informatie over de smaakbeleving tijdens en na chemotherapie. Daarnaast biedt het platform bezoekers de mogelijkheid om recepten te delen. Ellen Kuiper-Kramer, Laboratoriumarts hematologie: ‘Goede voeding is van essentieel belang bij herstel van ziekte. Daarom willen we met Beleef je Smaak patiënten een platform bieden om ervaringen te delen en  kwaliteit van leven te verbeteren.’

Over Beleef je Smaak
Beleef je Smaak is een initiatief van Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle en artsen Ellen Kuiper-Kramer (laboratoriumarts hematologie in Isala Klinieken Zwolle) en Otto Visser (hematoloog VU Medisch Centrum Amsterdam). Samen werken zij aan zij een smaakpalet voor (ex-) kankerpatiënten. Het initiatief heeft als doel de kwaliteit van leven van deze groep te verbeteren. Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser liepen in hun vak regelmatig tegen dezelfde problemen aan: steeds meer mensen overleven kanker, maar de behandeling is vaak zo zwaar dat patiënten vaak het gevoel hebben een deel van de kwaliteit van het leven te verliezen. Jonnie en Thérèse Boer maakten de ziekte, bij een van hun medewerkers, van dichtbij mee. Het initiatief is mede tot stand gekomen door Zilveren Kruis Achmea. Het receptenboek is verkrijgbaar via [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen