Australisch FODMAP onderzoek van start in Nederland

Array

Het FODMAP dieet is ontwikkeld in Australië door de Monash Universiteit in Melbourne. Het dieet is voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en richt zich op het weglaten van bepaalde koolhydraten uit het menu. AllergiePlatform.nl is deze week met een online begeleiding van 50 mensen gestart via www.fodmap-dieet.nl.

Het FODMAP dieet is een eliminatiedieet waarbij de meeste mensen al na twee weken verbetering merken. Het eliminatiedieet houdt in dat minimaal 2 weken voeding hoog in FODMAP’s uit het dieet worden weggelaten en daarna stap voor stap weer toegevoegd. Wanneer tegelijkertijd de klachten worden bijgehouden, is het eenvoudig erachter te komen welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

De begeleiding van een diëtist bij het volgen van het FODMAP dieet erg belangrijk.
Veel koolhydraten worden slecht verteerd en niet geabsorbeerd in de dunne darm, deze gaan ‘gisten’ in de darm. Om minder gasvorming te krijgen is het advies om selectiever koolhydraten te eten. Zomaar alle koolhydraten weglaten is zeker niet nodig, dat geeft een onnodig en veel te streng dieet. Met de online begeleiding wordt het volgen van het FODMAP dieet een stuk eenvoudiger gemaakt.

Caroline van der Leeuw is de onderzoeker van het online begeleiden bij het FODMAP dieet. Caroline doet het onderzoek in het kader van haar opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Ze wordt bij haar onderzoek begeleid door het AllergiePlatform en ervaren FODMAP diëtist Sigrid van de Marel – Sluijter uit Katwijk.

Bron: Allergieplatform.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen