Geslaagde rampenoefeningen in HagaZiekenhuis

In het HagaZiekenhuis zijn twee rampenoefeningen succesvol verlopen. Op de Spoedeisende Hulp van het Juliana Kinderziekenhuis is op dinsdag 5 november een oefening gehouden. De Spoedeisende Hulp op de locatie Leyweg was donderdag 7 november het middelpunt van een nagespeelde crisissituatie.

Bij het Juliana Kinderziekenhuis werden als oefening zestien kinderen en hun ouders/begeleiders opgevangen. De kinderen hadden in een bus gezeten die betrokken was bij een kettingbotsing. Er waren geen echte kinderen bij betrokken, maar poppen; de ouders waren figuranten van het ministerie van Defensie.BYfHCSrCIAAU42wOp de Spoedeisende Hulp op de locatie Leyweg werden veertig volwassen slachtoffers opgevangen. Zij waren zogenaamd betrokken bij een manifestatie met gewelddadigheden.

Beide oefeningen zijn uitstekend verlopen. De Haagse regio kan erop vertrouwen dat het Juliana Kinderziekenhuis en het HagaZiekenhuis bij daadwerkelijke rampen adequaat kunnen optreden. Natuurlijk zijn er bij elke oefening altijd leerzame situaties; dat is ook de reden waarom er wordt geoefend. Deze ervaringen worden verwerkt in de draaiboeken die klaarliggen voor eventuele rampen.

Bij deze oefeningen lag de nadruk op het testen van de interne alarmprocedure, de beoordeling (triage) van rampenslachtoffers en het bepalen van de behandelcapaciteit. De oefeningen maakten deel uit van de interregionale rampenoefening Samen Sterker die van 28 oktober tot 8 november in de provincie Zuid-Holland is gehouden. Hierbij is samengewerkt door de veiligheidsregio’s, hulpdiensten, gemeenten en het ministerie van Defensie. Het is de eerste keer dat in Zuid-Holland een dergelijke grote oefening plaatsvond in de vier veiligheidsregio’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen