Samenwerking gemeenten en zorgverzekeraars neemt toe

Array

Het kabinet zet in op kwalitatief goede basiszorg die zo dicht mogelijk bij de patiënt is georganiseerd. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker. Onderzoek van Panteia laat zien dat de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars toeneemt. Zowel zorgverzekeraars als gemeenten verwachten in de toekomst meer te gaan samenwerken. Bijna alle  gemeenten  die met een zorgverzekeraar samenwerken spreekt de wens uit om de bestaande samenwerking uit te breiden.samenGroeiend aantal gemeenten sluit convenanten met zorgverzekeraars
Uit het onderzoek blijkt dat ruim 20% van de gemeenten een convenant met een zorgverzekeraar afgesloten. Voor zorgverzekeraars is helder dat samenwerking met gemeenten van belang is voor een goede afstemming van zorg en welzijnsdiensten. De samenwerking is vaak nog pril. De meeste gemeenten werken zowel samen met de zorgverzekeraar als het zorgkantoor. De belangrijkste activiteit met de zorgverzekeraar is  de inkoop van de collectieve zorgverzekering voor minima.

Samenwerking is meestal regionaal georganiseerd
Van de gemeenten heeft 89 procent contact met één of meerdere zorgverzekeraars en staat 11 procent van de gemeenten (nog) niet in verbinding met een zorgverzekeraar. In de meeste gevallen verloopt het contact met een zorgverzekeraar via een regionaal samenwerkingsverband, eventueel naast individuele contacten met de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen is er op bestuurlijk niveau overleg. Bij ruim de helft van de gemeenten is er (ook) sprake van organisatorische en/of operationele samenwerking. De belangrijkste activiteiten zijn het voeren van verkennende gesprekken en het uitwisselen van kennis en informatie. Een derde van de gemeenten voert samen met de zorgverzekeraar projecten en pilots uit. De meeste daarvan zijn gericht op specifieke doelgroepen.

Toelichting
Om inzicht te krijgen in de manier waarop de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars vorm krijgt, heeft het Ministerie van VWS aan Panteia opdracht gegeven een quickscan uit te voeren. Om de stand van zaken inzichtelijk te maken, is allereerst een deskresearch uitgevoerd om eventuele ontwikkelingen in de samenwerking in kaart te brengen en relevante onderwerpen voor het onderzoek vast te stellen. Vervolgens zijn interviews gehouden met vertegenwoordigers van de vier grootste zorgverzekeraars. Daarnaast is een telefonische vragenlijst afgenomen onder 177 gemeenten.

Het volledige rapport is hier te lezen: http://bit.ly/1ateWIm

Bron: Panteia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen