Afgenomen stofwisseling in verouderende brein geeft geheugenklachten

Array

Achteruitgang van het geheugen hangt samen met belangrijke veranderingen in de stofwisseling van het verouderende brein. Dat concluderen hersenonderzoekers van het Neuroimaging Center van het UMCG en de RUG in een onderzoek dat gepubliceerd is in het vooraanstaande wetenschapsblad Neuroscience & Biobehavioral Reviews1. Voor het onderzoek werden de verschillen tussen ouderen met milde geheugen problemen en gezonde ouderen berekend, door de resultaten van 29 eerdere studies te combineren. In deze studies werd gebruik gemaakt van MR-spectroscopie, een techniek waarbij de concentraties van zogenaamde metabolieten werden gemeten: dit zijn bepaalde stoffen die bij de stofwisseling in de hersenen betrokken zijn.

brein hersen hoofd neuroOnder andere N-acetyl-aspartaat (NAA), een stof die normaal in gezond functionerende hersencellen voorkomt, werd bij ouderen met milde geheugenproblemen in verminderde mate aangetroffen. Deze bevinding wijst op schade aan de hersencellen. Verder vonden de onderzoekers aanwijzingen dat een belangrijke boodschapperstof in de hersenen, acetylcholine, sterker afgenomen is bij ouderen met geheugenproblemen. Acetylcholine speelt onder andere een rol bij leren en geheugen, maar ook bij het aansturen van de spieren. Bij de ziekte van Alzheimer, zo was al eerder aangetoond, zijn deze verminderingen nog veel sterker.

Alzheimer
Om het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen zijn de onderzoekers, onder leiding van prof. dr. André Aleman (auteur van Het Seniorenbrein) en prof. dr. Peter Paul De Deyn recent begonnen met een grootschalige, nieuwe studie naar milde geheugenproblemen. Met name onderzoeken zij in hoeverre een gelijktijdige vermindering van motivatie en initiatief voorspellend kan zijn voor de latere ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Vrijwilligere deelnemers van 60 tot 80 jaar kunnen zich nog aanmelden voor deze studie. Deelnemers dienen ofwel zonder gezondheidsklachten te zijn, of milde geheugenproblemen te hebben met al dan niet verminderde motivatie en gebrek aan initiatief. In het onderzoek wordt een MRI-scan gemaakt en er worden een aantal neuropsychologische tests afgenomen. Na drie jaar vindt vervolgonderzoek plaats met opnieuw een aantal neuropsychologische tests.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen