Movember: Prostaatkanker symptomen en risicofactoren

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Desondanks ligt het niveau van besef, begrip en ondersteuning voor prostaatkanker aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld borstkanker. Vorig jaar overleden in Nederland 2.650 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker. Dit betekent dat meer dan 7,2 Nederlandse mannen per dag overlijden aan prostaatkanker.  In Nederland worden per jaar 10.000 mannen gediagnosticeerd, dit zijn 28 mannen per dag.  In Nederland leven er 66.000 mannen met prostaatkanker.

Wat zijn de risicofactoren?

  • Geslacht: prostaatkanker doet zich alleen voor bij mannen omdat vrouwen het orgaan niet hebben.
  • Leeftijd: hoe ouder een man is, hoe groter de kans op prostaatkanker
  • Ziektegeschiedenis van de familie: Een man met een vader of broer die voor zijn zestigste prostaatkanker kreeg heeft een tweemaal zo grote kans om de aandoening te krijgen
  • Etniciteit: het komt vaker voor onder zwarte Afrikaanse mannen
  • Lifestyle: ongezond eten of een tekort aan beweging

man prostaatHet is belangrijk om met je arts de mogelijkheid voor het testen op prostaatkanker te bespreken, omdat er zowel voor- als nadelen zijn aan een onderzoek. Het is belangrijk om te weten dat bovengenoemde symptomen bij veel ziekten voorkomen, niet alleen bij prostaatkanker.

Wat zijn de mogelijke symptomen?
Let op: de meeste vormen van prostaatkanker hebben geen symptomen en onderstaande urinaire symptomen doen zich alleen voor bij geavanceerde kanker dat zich al door (en verder dan) de prostaat verspreid heeft. Deze symptomen zijn:

  • Slow flow: urineren gaat langzaam of is moeilijk te stoppen
  • Aarzeling: moeilijkheden met het op gang komen
  • Frequentie: vaker de drang om te urineren
  • Nycturie: ’s nachts de drang om te urineren
  • Urgentie: een dringende drang om te urineren
  • Bloed in urine of sperma
  • Moeilijkheden met erecties
  • Pijnlijke zaadlozing

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van prostaatkankertesten met je arts te bespreken. Let wel op dat deze zich voordoen bij veel verschillende aandoeningen en niet alleen prostaatkanker.

Bron: Movember en  Allesoverprostaatkanker.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen