Informatieavond over bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Darmkanker komt relatief veel voor, met name bij mensen ouder dan 50 jaar. Bijna 1 op de 15 personen wordt ermee geconfronteerd. Begin september is de proef van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan in onze regio en het landelijke bevolkingsonderzoek begint in januari 2014. Het Havenziekenhuis en het Erasmus MC vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over het bevolkingsonderzoek en daarom is er een speciale informatieavond op maandag 18 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Havenziekenhuis.

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanaf 2014 iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat bloed is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van de ontlasting onderzocht in een laboratorium.

darmkankerVroegtijdige ontdekking vergoot de kans op genezing 
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1.400 sterfgevallen per jaar voorkomen en op langere termijn kan het zelfs gemiddeld 2.400 sterfgevallen per jaar schelen.

Pilot bevolkingsonderzoek in regio Rotterdam 
Zo’n 2.500 inwoners in de regio Rotterdam/ Barendrecht hebben in de eerste week van september een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ontvangen. Daarmee is de pilot voor het landelijk bevolkingsonderzoek van start gegaan. Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis werken samen mee aan de pilot. De  betrokken maag-darm-en lever-artsen van het Erasmus MC en het splinternieuwe scopiecentrum van het Havenzieken-huis zijn getoetst en voldoen aan de toelatingseisen van het bevolkingsonder-zoek.  Het Erasmus MC heeft jarenlange ervaring op het gebied van screenen van darmkanker. De resultaten van deze wetenschappelijk onderzoeken hebben een belangrijke rol gespeeld voor de start van het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Programma informatiebijeenkomst 
Op de informatieavond vertellen Maag-, Darm- en Lever (MDL)-arts dr. Manon Spaander, darmchirurg dr. Anand Menon, MDL-verpleegkundige Agnes Reijm en verpleegkundig endoscopist Sabine Jansen wat mensen kunnen verwachten van het bevolkingsonderzoek. Er is uitleg over de werking van de darmen en het ontstaan van darmkanker, hoe het bevolkingsonderzoek in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn van deelname. Ook wordt er uitgelegd hoe het inwendig kijkonderzoek van de darmen  gaat en wat patiënten kunnen verwachten van het Academisch Darmcentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis, mocht er een operatie aan de darmen nodig zijn. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Informatie en aanmelden 
De gratis lezing op maandag 18 november begint stipt om 19.30 – 21.00 uur en wordt gehouden in de BE Ruyszaal van het Havenziekenhuis op de vierde verdieping. Havenziekenhuis, Haringvliet 2, 3011 TD Rotterdam. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via [email protected], via 010 404 33 68 of www.havenziekenhuis.nl. Vanaf 19.00 uur staan de koffie en thee klaar en parkeren kan gratis (vanaf 19.00 uur) bij Tropicana, of betaald op het Haringvliet of de Oosterkade.

Bron: Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen