Florise Lambrechtsen winnares Albert Schweitzer Prijs 2013

Florise Lambrechtsen uit Amsterdam is de winnares van de Albert Schweitzer Prijs 2013. Ze ontvangt de prijs, een startsubsidie van 5.000 euro, voor het project Mothers AdVANtage in Zuid-Afrika. De prijs werd vandaag door gastjurylid Jan Terlouw uitgereikt in het Singer Museum in Laren.

Het viel Florise op dat veel vrouwen in Zuid-Afrika tijdens de zwangerschap overlijden, omdat zij niet in het ziekenhuis en zonder deskundige hulp van vroedvrouwen bevallen. Mothers adVANtage werkt samen met vroedvrouwen en biedt met een mobiele kliniek zwangerschapscontroles aan inheemse rurale Zuid-Afrikaanse vrouwen, die anders geen toegang zouden hebben tot adequate zorg tijdens de zwangerschap. Persfoto Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2013 - Florise Lambrechtsen met gastjurylid Jan TerlouwHiermee beoogt het project bij te dragen aan het terugdringen van moedersterfte. “Dit project weerspiegelt op een bijzondere wijze de  doelstellingen van de Albert Schweitzer Prijs; geïnitieerd door een bevlogen en enthousiaste geneeskunde student, die, getroffen door wat zij constateerde, samen met de lokale bevolking haar ideeën omzet in actie en dit ook nog vanuit een originele invalshoek.”, aldus Frans Hiddema, juryvoorzitter en bestuurslid van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds.
De jury heeft besloten wederom een aanmoedigingsprijs van 750 euro uit te reiken aan de twee overige genomineerde projecten. Zij hoopt hiermee een stimulans te geven aan het project TeenPregProtect van Antal van Kolck uit Den Haag, dat zich richt op het voorkomen en begeleiden van tienerzwangerschappen in Sierra Leone, door middel van educatie en een vouchersysteem voor benodigde zorg; en het project Hepatitis B; prevention for Tanzanian Health Workers van Niek Versteegde uit Heemskerk, dat zich richt op het creëren van een veilige werksituatie voor ziekenhuismedewerkers in Tanzania, door middel van vaccinatie tegen Hepatitis B.
De Albert Schweitzer Prijs is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF). De prijs is bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 30 jaar die zelf werken aan een ontwikkelingsproject of ander bijzonder initiatief, gerelateerd aan gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika.
Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige, lokale initiatieven op het gebied van gezondheidszorg in Afrika. Dit doet zij door startsubsidies in de vorm van een microgift te verstrekken aan beginnende, duurzame projecten. De levensvisie van Albert Schweitzer, waarin respect voor alles wat leeft centraal staat, geldt hierbij als leidraad en inspiratiebron.

De Albert Schweitzer Prijs 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, Sumis printmanagement en Impulsis.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen