Independer waarschuwt voor goedkope polissen grote verzekeraars

Array

Mensen die nu kiezen voor een selectieve zorgverzekering met lage premie lopen kans dat de arts of het ziekenhuis van hun keus niet langer onder de dekking valt. Willen zij daar toch gebruik van maken, lopen ze het risico tot 30% van hun rekening te moeten bijbetalen. De eigen kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Een aantal grote zorgverzekeraars heeft voor 2014 een polis geïntroduceerd met beperkingen van zorgkeuze. Deze selectieve polissen zijn 8% tot 20% voordeliger dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Nu de meeste zorgpremies bekend zijn, blijkt dat de vier grote zorgverzekeraars allemaal een vorm van selectieve polis in hun pakket aanbieden. vergoeding uitlegSelectieve  polissen bieden forse kortingen (8% – 20%) die in eerste instantie aantrekkelijk lijken. In ruil hiervoor wordt de consument beperkt in de keuze voor een ziekenhuis of moet hij zelf bijbetalen bij een niet gecontracteerde zorginstelling. Alleen bij ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft, wordt een behandeling deels of volledig vergoed. Maar omdat veel verzekeraars nu nog geen contractinformatie verstrekken is er nog onduidelijkheid over de ziekenhuizen waar je nu wel of juist niet terecht kan. In de loop van november wordt dit waarschijnlijk wel duidelijk.

Independer ziet dat er veel belangstelling is voor de Selectief Polis van Zilveren Kruis Achmea vanwege de korting van 20% op een maandpremie van 83 euro. Zilveren Kruis Achmea heeft inmiddels wel duidelijkheid gegeven over de contractering. Daaruit blijkt dat je met de polis bij slechts dertig van de circa negentig ziekenhuizen terecht kunt. Ga je naar een ander ziekenhuis, dan moet je bij niet-spoedeisende hulp 30% van je behandeling zelf betalen. Veel consumenten realiseren zich deze consequentie van de nieuwe polis niet. Voor hen kan de Selectief Polis dus duur uitpakken.

Zilveren Kruis Achmea biedt de hoogste korting, maar heeft tegelijk de grootste beperking van keuzevrijheid. Menzis geeft aan dat je met een aantal aandoeningen alleen bij hun ‘Topzorg instellingen’ terecht kunt tegen een volledige vergoeding. Bij de Selectief polis van CZ en VGZ wordt de keuzevrijheid voor ziekenhuiszorg niet beperkt ten opzichte van de natura polis, maar de eigen bijdrage is wel hoger.

Independer raadt mensen aan goed op te passen met het zo maar afsluiten van een selectieve polis. De consument loopt niet alleen het risico geen volledige zorgdekking te krijgen in zijn voorkeursziekenhuis. Hij kan ook te maken krijgen met flinke reistijden. Voor geplande zorg kan het dichtstbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis zomaar 50 kilometer verderop liggen. Bovendien is het voor sommige mensen de moeite waard te wachten op de kleinere prijsvechters onder de zorgverzekeraars. Zij komen vaak op het laatste moment met hun premietarieven.

Een overzicht van de selectieve polissen van de vier grote zorgverzekeraars staat hier.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen